Την εξαίρεση των ασθενών με σπάνια και χρόνια νοσήματα από την υποχρέωση καταβολής συμμετοχής στον ασφαλιστικό τους φορέα όταν νοσηλεύονται στο εξωτερικό, ζητά με Ερώτησή του στη Βουλή ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Την εξαίρεση των πασχόντων από δυσίατα – χρόνια νοσήματα από την υποχρέωση καταβολής της συμμετοχής του 10% στον ασφαλιστικό τους φορέα προκειμένου να νοσηλευτούν σε χώρες εκτός Ε.Ε., ζητά ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης με Ερώτηση του προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσαβδαρίδης ζητά την τροποποίηση και αντικατάσταση  με αναδρομική ισχύ της Απόφασης με ΦΕΚ 4898 Τ. Β’ / 1-11-2018,  άρθρο 32 παρ.7β, που ελήφθη επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την επάνοδο στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διασφάλιζε ότι ο ασθενής δεν θα πληρώσει την τιμή συμμετοχής του στον ΕΟΠΥΥ αλλά αυτή θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ασφαλιστικό φορέα.

Όπως υπογραμμίζει, το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, δημιούργημα της προηγούμενης διακυβέρνησης που υποτίθεται ότι «ασκούσε ευαίσθητη κοινωνική πολιτική», δημιουργεί δυστυχώς ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια σε ασθενείς οι θεραπείες των οποίων είναι εξαιρετικά σπάνιες και παρουσιάζουν από τη φύση της ασθένειας συχνές υποτροπές και ως εκ τούτου είναι απολύτως απαραίτητη και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΗ, η συχνή μετάβασή τους σε ιδρύματα του εξωτερικού. Και αυτό διότι είναι αδύνατη η αντιμετώπισή τους στην χώρα μας αλλά και στην ΕΕ καθώς κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα ή εξειδικευμένο Κέντρο δεν τους δέχεται!

Ο κ. Τσαβδαρίδης τονίζει ότι εάν υπήρχε η επιλογή για τους χρήζοντες νοσηλεία, η συμμετοχή του 10% στον ΕΟΠΥΥ θα ήταν κατανοητή. Τώρα όμως που δεν υπάρχει η επιλογή, το νομοθέτημα της συμμετοχής τους με 10% στα συνολικά τιμολόγια, κάθε φορά μάλιστα που η σπάνια αυτή ασθένεια υποτροπιάζει, κρίνεται ως οικονομικός στραγγαλισμός τους, που οδηγεί νομοτελειακά στην απόγνωση.

Χαρακτηριστικά δε ανέφερε ότι για μία νοσηλεία σπάνιου νοσήματος σε χώρα εκτός ΕΕ και δη στις ΗΠΑ, το κόστος συμμετοχής που καλείται να καταβάλει ο ασφαλισμένος ξεπερνά τις 40 χιλ. ευρώ! Ποσά αμελητέα για ένα συγκροτημένο κράτος που ενδιαφέρεται για τους πολίτες του αλλά ταυτόχρονα ποσά απαγορευτικά να καταβάλουν οι ίδιοι.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

21-01-2020

Προς  τους Υπουργούς

·         Υγείας

·         Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Άδικη συμμετοχή ασθενών με σπάνια νοσήματα στον ασφαλιστικό τους φορέα, για αντιμετώπιση της ασθένειας στο εξωτερικό»

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, τα κόστη μετάβασης ενός ασθενούς και της οικογένειάς του στο εξωτερικό και σε χώρες εκτός ΕΕ για την αντιμετώπιση και θεραπεία μίας ασθένειας, είναι εξαιρετικά δυσβάστακτα.

Παρόλα αυτά, όταν η μετάβαση αφορούσε σπάνια ασθένεια, υπήρχε κατά το παρελθόν ένα νομοθετικό πλαίσιο (ΦΕΚ 3054 Τ. Β΄ / 18-11-2012) το οποίο διασφάλιζε ότι ο ασθενής δεν θα πληρώσει την τιμή συμμετοχής του στον ΕΟΠΥΥ αλλά αυτή θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ασφαλιστικό φορέα.

Στη συνέχεια όμως, και με σειρά τροποποιήσεων επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τελευταία των οποίων υπήρξε η Απόφαση με ΦΕΚ 4898 Τ. Β’ / 1-11-2018, όπου και στο άρθρο 32 παρ.7β επιβλήθηκε συμμετοχή 10% για νοσηλεία εκτός της Ελλάδος και των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ασθενείς ανεξαρτήτως παθήσεως και ηλικίας.

Η εν λόγω όμως Απόφαση – «σκούπα», της προηγούμενης διακυβέρνησης που υποτίθεται ότι «ασκούσε ευαίσθητη κοινωνική πολιτική» δημιουργεί δυστυχώς ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια σε ασθενείς οι θεραπείες των οποίων είναι εξαιρετικά σπάνιες και παρουσιάζουν από τη φύση της ασθένειας συχνές υποτροπές. Στοιχεία που καθιστούν απολύτως απαραίτητη τη συχνή μετάβασή των νοσούντων σε ιδρύματα του εξωτερικού, καθώς στην χώρα μας αλλά και στην ΕΕ, είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών της καθώς κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα ή εξειδικευμένο Κέντρο δεν δέχεται τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Για τις σπάνιες αυτές περιπτώσεις, όπου τα χρήματα που καλούνται να καταβάλουν ως συμμετοχή οι ασθενείς είναι δυσθεώρατα δεν υπάρχει προς το παρόν καμία εξαίρεση από το κράτος παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί επιλογή ούτε των ασθενών, ούτε των οικογενειών τους η νοσηλεία στο εξωτερικό.

Εάν υπήρχε η επιλογή, η συμμετοχή του 10% στον ΕΟΠΥΥ θα ήταν κατανοητή. Τώρα όμως που δεν υπάρχει η επιλογή, το νομοθέτημα της συμμετοχής τους με 10% στα συνολικά τιμολόγια, κάθε φορά μάλιστα που η σπάνια αυτή ασθένεια υποτροπιάζει, κρίνεται ως οικονομικός στραγγαλισμός τους, που οδηγεί νομοτελειακά στην απόγνωση. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι για μία νοσηλεία σπάνιου νοσήματος σε χώρα εκτός ΕΕ και δη στις ΗΠΑ, το κόστος συμμετοχής που καλείται να καταβάλει ο ασφαλισμένος ξεπερνά τις 40 χιλ. ευρώ! Ποσά αμελητέα για ένα συγκροτημένο κράτος που ενδιαφέρεται για τους πολίτες του αλλά ταυτόχρονα ποσά απαγορευτικά να καταβάλουν οι ίδιοι.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να τροποποιήσετε και να αντικαταστήσετε με αναδρομική ισχύ το προαναφερθέν άρθρο 32 παρ.7β για τους πάσχοντες από δυσίατα – χρόνια νοσήματα προκειμένου να αυτοί να μην υποχρεούνται να καταβάλουν τη συμμετοχή του 10% στον ασφαλιστικό φορέα για επεμβάσεις σε χώρες εκτός Ε.Ε.;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τσαβδαρίδης Λάζαρος

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *