Την αναστολή ή την τροποποίηση ΚΥΑ που θέτει σε κίνδυνο την πληρωμή ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους μας ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Την εξέταση της αναστολής της ισχύος της νέας ΚΥΑ (ΦΕΚ 4585/5-10-2021) για την κατανομή των βοσκοτόπων ή της διαγραφής της προβληματικής παραγράφου 8 του άρθρου 8 αυτής, που έχει άμεση αρνητική επίδραση στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων της χώρας λόγω και της αναδρομικής της ισχύος, ζητάει ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Τσαβδαρίδης επισημαίνει ότι η εν λόγω ΚΥΑ μειώνει στους παραγωγούς – κτηνοτρόφους την κατανομή των βοσκοτόπων, χωρίς αυτοί να έχουν βρεθεί με προβλήματα – ευρήματα από τον επιτόπιο έλεγχο, ο οποίος έχει βρει τα ζώα τους σωστά, με νόμιμη σήμανση του κοπαδιού τους και νόμιμες απομακρύνσεις του ζωικού κεφαλαίου τους (νόμιμα παραστατικά σφαγής ή πώλησης των ζώων).

Όπως γίνεται φανερό, αυτό σημαίνει και μη πληρωμή όλων των άμεσων ενισχύσεων των παραγωγών, τόσο των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος όσο και της εξισωτικής του αποζημίωσης.

Και αυτό γιατί στην ουσία η ΚΥΑ απαγορεύει στον παραγωγό τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου του, από την ημέρα της δήλωσης ΟΣΔΕ που κάνει μέχρι και τέλος του τρέχοντος έτους κάτι όμως που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να συμβεί καθώς αυτός την ίδια στιγμή χρειάζεται να τροφοδοτήσει την αγορά με τα αγαθά που παράγει η εκμετάλλευσή του (γάλα και κρέας) προκειμένου να επιβιώσει και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εργασίας του.

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

26-10-2021

Προς του Υπουργούς:

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους της χώρας λόγω ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων

Κύριοι Υπουργοί

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους κτηνοτρόφους της χώρας η νέα ΚΥΑ για την κατανομή βοσκοτόπων που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4585/5-10-2021 καθώς οι αλλαγές που επιφέρει έχουν άμεση αρνητική επίδραση στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων λόγω και της αναδρομικής ισχύος τους.

Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα σοβαρά ζητήματα που εγείρονται αφορά στην προσθήκη της παραγράφου 8 στο άρθρο 8 η οποία μειώνει στους παραγωγούς – κτηνοτρόφους την κατανομή των βοσκοτόπων, χωρίς αυτοί να έχουν βρεθεί με προβλήματα – ευρήματα από τον επιτόπιο έλεγχο.

Ενώ δηλαδή ο επιτόπιος έλεγχος τους έχει βρει τα ζώα τους σωστά, με νόμιμη σήμανση του κοπαδιού τους και νόμιμες απομακρύνσεις του ζωικού κεφαλαίου τους (νόμιμα παραστατικά σφαγής ή πώλησης των ζώων), η εν λόγω ΚΥΑ με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου τους εξαιρεί από την κατανομή του βοσκότοπου ή γίνονται οι ανάλογες περικοπές όπως αναφέρονται στην παράγραφο 8 του άρθρου 8.

Όπως γίνεται φανερό, αυτό σημαίνει και μη πληρωμή όλων των άμεσων ενισχύσεων των παραγωγών, τόσο των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος όσο και της εξισωτικής του αποζημίωσης.

Και αυτό γιατί στην ουσία η ΚΥΑ απαγορεύει στον παραγωγό τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου του, από την ημέρα της δήλωσης ΟΣΔΕ που κάνει μέχρι και τέλος του τρέχοντος έτους κάτι όμως που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να συμβεί καθώς αυτό δεν μπορεί να είναι σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μιας και ο παραγωγός – κτηνοτρόφος π.χ.:

·        Θα χρειαστεί να σφάξει κατσίκια ή αρνιά εν’ όψει του Πάσχα

·        Θα χρειαστεί να πουλήσει ή να αγοράσει ή να αντικαταστήσει ζωικό κεφάλαιο

·        Θα έχει απώλειες από παθολογικά αίτια των ζώων (θάνατος του ζώου), και παρόλο που θα γίνει με νόμιμες διαδικασίες μέσω του προγράμματος KAFSIS, εν τούτοις θα έχει πρόβλημα στην κατανομή βοσκότοπου.

Η συγκεκριμένη ως εκ τούτου παράγραφος ζητάει από τον παραγωγό  – κτηνοτρόφο να παγώσει τη μονάδα του και να μην κάνει καμία δραστηριότητα όταν ο αυτός την ίδια στιγμή χρειάζεται να τροφοδοτήσει την αγορά με τα αγαθά που παράγει η εκμετάλλευσή του (γάλα και κρέας) προκειμένου να επιβιώσει και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εργασίας του.

Και μάλιστα αυτό το ζητάει σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τους κτηνοτρόφους μας, όταν οι τιμές των ζωοτροφών είναι ιδιαίτερα υψηλές και όταν το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό.

 Ως εκ τούτου, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

Προτίθεστε να αναστείλετε την ισχύ της ΚΥΑ ή να την τροποποιήσετε επ’ ωφελεία των κτηνοτρόφων της χώρας, διαγράφοντας την παράγραφο 8 του άρθρου 8;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΕΩΡ. ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ &ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ.Ο. Ν.Δ.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *