ΣΕΚ: Άμεσα ενίσχυση των κτηνοτρόφων χωρίς αποκλεισμούς

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, καθώς χιλιάδες απ’ όλε τις περιοχές της Ελλάδας παραμένουν εκτός πληρωμής από την έκτακτη στήριξη για τις ζωοτροφές, επαναλαμβάνει εκ νέου ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ζητώντας άμεσα γενναία ενίσχυση για όλους χωρίς αποκλεισμούς

Ειδικότερα, αποκλείονται κτηνοτρόφοι, οι οποίοι παρότι πληρούν τα κριτήρια της ΥΑ για το Μέτρο 22, για διάφορους λόγους (διαφορά στον βασικό ΚΑΔ, άλλη γεωργική δραστηριότητα παρουσίασε μεγαλύτερο τζίρο έστω και 1 ευρώ, νεοεισερχόμενοι στον κλάδο, ζώα που μεταβιβάστηκαν, αστοχίες του συστήματος κλπ).

Συγχρόνως, μεγάλο και ουσιαστικό πρόβλημα έχουν δημιουργήσει οι ΚΑΔ των δικαιούχων κτηνοτρόφων και ο τζίρος από άλλη γεωργική δραστηριότητα, έστω και ένα ευρώ μεγαλύτερος από τον τζίρο από κτηνοτροφική παραγωγή.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ για μια ακόμη φορά ότι το φαινόμενο αυτό είχε παρουσιαστεί και κατά την πληρωμή της πρώτης πολύ μικρής ενίσχυσης των ζωοτροφών το «περίφημο» 2% επί του τζίρου, όπου χιλιάδες κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν και πρέπει να πληρωθούν.

Επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα κριτήρια αναφέρονται μόνο στην προκήρυξη και δεν περιγράφονται ούτε στην ΥΑ για τον καθορισμό του πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22, ούτε και στη σχετική φόρμα της αίτησης.

Ασύμφορη η κτηνοτροφική παραγωγή

Και ενώ οι κτηνοτρόφοι περιμένουν και ελπίζουν να πληρωθούν συνθλίβονται από το βάρος της συνεχούς αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων πρώτων υλών, που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής, καθιστώντας πλέον ασύμφορη την κτηνοτροφική παραγωγή.

Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι επειδή οι ανάγκες και οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο καθυστερεί η ενίσχυση και  επειδή σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν,  θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις καθημερινές ανάγκες των ζώων για διατροφή και δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν,  ζητούν άμεσα:

  • Να πληρωθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι  άσχετα με το ποιος είναι ο βασικός ΚΑΔ   ή εάν έχουν  εισόδημα και από άλλη γεωργική δραστηριότητα, εφόσον πληρούνται  τα κριτήρια της Υπουργικής απόφασης 3148/18 Νοεμβρίου 2022 / ΦΕΚ Β 5873.
  • Να διατεθεί επιπλέον ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ,  αφού είναι σε όλους γνωστό ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση των 89 εκατ ευρώ, δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει την βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων.
  • Να πληρωθούν και οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν από την πρώτη πολύ μικρή ενίσχυση των ζωοτροφών (από τα 50 εκ. € δόθηκαν περίπου 40 εκ. € ).
  • Να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν ή και να κάνουν ένσταση.
  • Να αποδοθεί η κορωνοενίσχυση σε 4.000 κτηνοτρόφους που από λάθος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που αναγνωρίστηκε από το Υπ.Α.Α.Τ., δεν πληρώθηκαν.
  • Να ανακληθεί η διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να γίνει η διαβούλευση με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *