ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο συντελεστής υπολογισμού της ενίσχυσης των νέων αγροτών

Στον καθορισμό του συντελεστή για τον υπολογισμό της ενίσχυσης των νέων αγροτών για το έτος αιτήσεων 2022, προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έτσι, για το έτος αιτήσεων 2022 ο συντελεστής καθορίζεται σε 30%. Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή, επηρεάζει την πληρωμή του καθεστώτος των νέων αγροτών.

Να σημειωθεί ότι το ύψος της ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας υπολογίζεται κάθε χρόνο, με τον πολλαπλασιασμό των ενεργοποιηθέντων δικαιωμάτων από το νέο γεωργό, με συντελεστή που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 25% έως 50% της μέσης αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που κατέχει ή μισθώνει ο/η γεωργός.

Η ενίσχυση χορηγείται μέχρι ανώτατου ορίου 25 δικαιωμάτων για κάθε δικαιούχο και για περίοδο πέντε ετών ανά δικαιούχο αρχής γενομένης από την πρώτη υποβολή της αίτησης ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας που οδηγεί σε πληρωμή του καθεστώτος.

Ποιοι θεωρούνται γεωργοί νεαρής ηλικίας

Για τις περιπτώσεις φυσικών προσώπων, γεωργοί νεαρής ηλικίας είναι όσοι:

  • δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ή έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της πρώτης υποβολής αίτησης για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης
  • είναι ηλικίας έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης

Για το έτος υποβολής 1ης αίτησης το 2022, ως νέοι/-ες γεωργοί θεωρούνται:

  • όσοι/-ες γεννήθηκαν από 01.1982 έως 31.12.2004
  • το έτος έναρξης γεωργικής δραστηριότητας τους προσδιορίζεται από το έτος 2017 και μετά.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *