Διεκδικήσεις Τάσου Μπαρτζώκα στη Βουλή: Παράταση της εξόφλησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, Αύξηση των δόσεων αποπληρωμής της, να μην θεωρούνται οι κορονο-ενισχύσεις φορολογητέο εισόδημα

Ταμειακές ανάσες για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας με ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών, εστιάζοντας σε τρία συγκεκριμένα αιτήματα.

Πρώτον, ενόψει της εκπνοής της προθεσμίας για τη εφάπαξ αποπληρωμή της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής στις 31 Μαρτίου 2022, για τους επαγγελματίες που θέλουν να επωφεληθούν της έκπτωσης 15%  επί του επιστρεπτέου ποσού, ζητά την παράταση για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Δεύτερον, την αύξηση των 60 μηνιαίων δόσεων πληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η πληρωμή των οποίων ξεκινά από τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να διαμοιραστεί το ποσό οφειλής σε περισσότερες δόσεις.

Τρίτον, αιτείται να μην θεωρείται ως φορολογητέο εισόδημα το ποσό των ενισχύσεων πάσης φύσεως, που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Βουλευτής θέτει με επιτακτικό τρόπο στον κ. Σταϊκούρα την αναγκαιότητα των ταμειακών διευκολύνσεων προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων. Ενόψει των πολλαπλών κρίσεων, με αποκορύφωμα τη ρωσο-ουκρανική κρίση και τις ενεργειακές αναταράξεις που προκαλεί στην ήδη επιβαρυμένη αγορά και επιχειρηματικότητα, επιδιώκει ρεαλιστικές λύσεις που θα τους δώσουν τις απαραίτητες ανάσες.

Το κείμενο της Ερώτησης

ΠροςΤον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΘέμαΤαμειακές διευκολύνσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις ενόψει των   πολλαπλών κρίσεων που μαστίζουν την αγορά

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Οι πολλαπλές κρίσεις που μαστίζουν την ελληνική αγορά και την επιχειρηματικότητα, με αποκορύφωμα τη ρωσο-ουκρανική κρίση, έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια ρευστότητας σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, επιτείνοντας την αγωνία των επαγγελματιών και των αγροτών για την επόμενη μέρα.

Η ταμειακή πίεση που υφίστανται οι επιχειρήσεις, αφενός λόγω της υγειονομικής κρίσης αφετέρου ενόψει των ενεργειακών ανατιμήσεων, καλεί την Κυβέρνησή μας να επιδείξει για ακόμα μία φορά ενεργά αντανακλαστικά, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα, παρέχοντας στους επαγγελματικούς κλάδους τις απαραίτητες ταμειακές διευκολύνσεις.

Με δεδομένο ότι η αγορά εισέρχεται στην εορταστική περίοδο του Πάσχα, κατ’ επέκτασιν αναμένεται τόνωση του αγοραστικού κλίματος, οι επαγγελματίες ζητούν τις απαραίτητες ταμειακές ανάσες, έτσι ώστε να «παραμείνουν όρθιοι», στηρίζοντας με τη σειρά τους τα δημόσια ταμεία της χώρας.

Μάλιστα δια των συλλογικών οργάνων τους έχουν προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες στοιχειοθετούν το πλαίσιο των ταμειακών διευκολύνσεων, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν με συνέπεια στην κάλυψη των υποχρεώσεων τους.

Υπό αυτό το πρίσμα ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Προτίθεστε να παρατείνετε για τουλάχιστον ένα τρίμηνο  την ημερομηνία εφάπαξ εξόφλησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία και εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2022;
  2. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να αυξήσετε τις 60 μηνιαίες δόσεις πληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η αποπληρωμή των οποίων είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου και εντεύθεν;
  3. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να μη θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα οι ενισχύσεις, που έχουν καταβληθεί στους επαγγελματικούς κλάδους κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

                                                                       Ο ερωτών Βουλευτής

                                                                      Αναστάσιος Μπαρτζώκας

                                                                   ΠΕ Ημαθίας, Νέα Δημοκρατία

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *