Για μετά τις 25 Μαρτίου η πληρωμή στην ειδική ενίσχυση βάµβακος

Νέα καθυστέρηση που συνοδεύεται από τεράστια απογοήτευση για τον αγροτικό κόσµο όσον αφορά την πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος. Ένα 10ήµερο ακόµα χρόνο λένε πως χρειάζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ από το γραφείο του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη τοποθετούν την πληρωµή στις 27-28 Μαρτίου, προκειµένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι ώστε να τρέξουν οι πληρωµές στους βαµβακοπαραγωγούς.

Από τις αρχικές δεσµεύσεις Αραχωβίτη για τέλη Φεβρουαρίου τελικά φέτος οι παραγωγοί θα πληρωθούν αργότερα από κάθε άλλη χρονιά. Οι πληροφορίες εντοπίζουν την αιτία στη έλλειψη ρευστότητας.Όσον αφορά το πριµ, αυτό υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 68,5 ευρώ το στρέµµα, µε τους καλλιεργητές που είχαν ζηµιά λόγω καιρικών συνθηκών και πόρισµα των γεωπόνων του ΕΛΓΑ που να επιβεβαιώνει τη σχετική απώλεια παραγωγής, να µη χάνουν την ενίσχυση λόγω χαµηλότερου πλαφόν.

Μόλις τελειώσει και η µεγάλη πίστωση περί τα 160 εκατ. ευρώ για το βαµβάκι, διοικητικοί από τις Περιφέρειες και τις ∆ΑΟΚ σε συνεργασία µε τον Οργανισµό Πληρωµών θα ξεκινήσουν τη διαδικασία των εκκαθαρίσεων. Ωστόσο η ροή των εν λόγω πληρωµών θα εξαρτηθεί προφανώς από την ταµειακή ρευστότητα. Εν τω µεταξύ, όπως κάθε χρόνο σταδιακά θα πιστωθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεµένες του 2018, µε τελευταίες αυτές για τα ζωικά που φαίνεται να δροµολογούνται για τα τέλη Μαΐου µε αρχές Ιουνίου, χωρίς ακόµα να είναι κάτι σίγουρο.

Πηγή: Agronews.gr

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *