Α. Τζιτζικώστας: “Στόχος μας είναι να δυναμώσει η φωνή των Δήμων και των Περιφερειών”

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στο γραφείο του στην Περιφέρεια, είχε χθες το πρωί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EPP-CoR) Olgierd Geblewicz.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την ομόφωνη εκλογή του κ. Τζιτζικώστα ως του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν όψει των εκλογών της ερχόμενης Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου 2020, στις Βρυξέλλες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του «Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Τζιτζικώστας υποδέχτηκε τον κ. Geblewicz, που είναι Περιφερειάρχης στη Βόρεια Πολωνία και Πρόεδρος των Περιφερειών της Πολωνίας και ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που την προηγούμενη Παρασκευή τον ανέδειξε ομόφωνα ως υποψήφιο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

«Είναι για μένα μια πολύ μεγάλη ευθύνη, αλλά είναι και τεράστια τιμή για την Κεντρική Μακεδονία και τη χώρα μας. Η συνάντησή μας γίνεται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της Τετάρτης, στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό όργανο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμμετέχει στη νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαρτίζεται από 320 μέλη, Περιφερειάρχες και Δημάρχους των 27 χωρών μελών της. Στόχος μου τις επόμενες μέρες είναι να επικοινωνήσω προς όλα τα μέλη το όραμά μου για την Επιτροπή των Περιφερειών τα επόμενα χρόνια. Όραμα ξεκάθαρο, που σχετίζεται με την ενδυνάμωση του ρόλου και του λόγου των Περιφερειών και των Δήμων όλης της ΕΕ, τόσο σε τοπικό επίπεδο, στις 27 χώρες, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπόλοιπων θεσμών. Να φέρουμε δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους πολίτες. Τα επόμενα χρόνια θα συνεργαστούμε πολύ στενά με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον Πρόεδρό του, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην ΕΕ και οι στόχοι μας είναι κοινοί. Η προσπάθειά μας είναι να ενδυναμωθεί ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων για να βελτιωθεί τελικά η ζωή των πολιτών της ΕΕ και να γίνει πιο ισχυρή η φωνή και η παρέμβαση της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη», τόνισε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι και ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, τα προηγούμενα χρόνια ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση του ρόλου της Επιτροπής και στη Θεσσαλονίκη, με τη διοργάνωση γεγονότων για τη μετανάστευση, για περιβαλλοντικά ζητήματα και για το μέλλον της Ευρώπης.

«Εφόσον την επόμενη Τετάρτη με εμπιστευτούν οι συνάδελφοί μου, Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες από όλη την Ευρώπη, ως Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαι αποφασισμένος να αναδείξω τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Ευρώπης αυτή την περίοδο. Να μην ξεχνάμε ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα μας να κατέχει την προεδρία ενός επίσημου θεσμικού οργάνου στην ΕΕ, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Geblewicz απευθυνόμενος στον κ. Τζιτζικώστα είπε: «Δεν έχω αμφιβολία ότι θα είστε ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ. Μαζί πρέπει να χτίσουμε μια νέα δυναμική για την Επιτροπή και θα αρχίσουμε μια περίοδο στενής συνεργασίας, με στόχο να αυξήσουμε την επιρροή της πολιτικής μας οικογένειας, αλλά και της Επιτροπής των Περιφερειών συνολικά. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης στηρίζει ομόφωνα την υποψηφιότητά σας. Άλλωστε, διαθέτουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, διότι αυτοί μας εξέλεξαν και μας δίνουν δύναμη ως αιρετούς».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή των Περιφερειών τόνισε: «Συζητήσαμε με τον κ. Τζιτζικώστα όλες τις λεπτομέρειες λίγο πριν την πολύ σημαντική εκλογή του νέου Προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, που είναι το Κοινοβούλιο της Αυτοδιοίκησης όλης της Ευρώπης. Το ΕΛΚ, που είναι η πιο ισχυρή και μεγάλη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη και στην Επιτροπή των Περιφερειών, υποστηρίζει ξεκάθαρα τον κ. Τζιτζικώστα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα ζητήματα αυτήν την περίοδο στην Επιτροπή των Περιφερειών. Είμαι σίγουρος ότι ξεκινώντας από την ερχόμενη εβδομάδα θα χτίσουμε μια ισχυρή Επιτροπή των Περιφερειών και θα ισχυροποιήσουμε τις θέσεις της Επιτροπής στην ΕΕ. Έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις. Η πρώτη είναι το ζήτημα της εμπιστοσύνης. Είμαστε όλοι εκλεγμένοι σε Δήμους και Περιφέρειες και έχουμε μεγάλες ευθύνες για τους συμπολίτες μας, με κύρια να φέρουμε κοντά τους την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτήν την περίοδο επίσης είναι υπό συζήτηση ο καινούργιος προϋπολογισμός της ΕΕ. Θέλουμε να αυξήσουμε αυτό τον προϋπολογισμό για τις τοπικές κοινωνίες και να επενδύσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους, όχι απλώς να τους ξοδέψουμε. Τρίτη πρόκληση είναι το ‘Green Deal’, για μια Ευρώπη που πρέπει να γίνει ακόμη πιο πράσινη. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη και να υποστηριχθούν από την Επιτροπή των Περιφερειών. Έχουμε πολλά πολιτικά καθήκοντα και νομίζω ότι ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια καινούργια πολιτική περίοδο για την Επιτροπή των Περιφερειών. Εύχομαι τα καλύτερα για τον καλό μου φίλο και εξαιρετικά επιτυχημένο Περιφερειάρχη και πολιτικό, Απόστολο Τζιτζικώστα».

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Geblewicz επισκέφτηκαν μάλιστα και το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην παλιά δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε παρουσίαση των χαρακτηριστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από στελέχη.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *