Ώρα Ευθύνης: Κοίτα ποιος μιλάει για “μεσαίωνα” και τον τόπο θέλει να σώσει

Από το συνδυασμό του Π. Γκυρίνη “Ώρα Ευθύνης, σε απάντηση όσων πριν από δυο ημέρες κατήγγειλε ο Μιχ. Χαλκίδης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Μετά από “αγρανάπαυση” αρκετών χρόνων ο κ. Μιχάλης Χαλκίδης επανέρχεται στο δημόσιο βίο και συγκεκριμένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κι όπως ο ίδιος ανέφερε το κάνει για να σώσει τον τόπο και το Δήμο.

Έρχεται ως νέος υποψήφιος, αλλά οι ενδεικτικές πράξεις του και τα αποκαλυπτικά του λόγια, τονίζουν ότι μπορεί να παρουσιάζει εαυτόν ως νέο, φοράει όμως τα ρούχα του παλιού και μάλιστα ότι χειρότερο χαρακτήριζε εκείνο το παλιό. Την παλιά εποχή μας θυμίζει συνεχώς – τότε που “μεσουρανούσε”.

Όλοι μαζί θυμηθήκαμε την εποχή του ωχαδερφισμού, του προσωπικού βολέματος και των προσωπικών εκδουλεύσεων, τα σβησίματα στις “κλήσεις της τροχαίας” και βέβαια την εποχή του “Αυριανισμού” με τα γνωστά τώρα φερέφωνα.

Ο ίδιος Μιχάλης Χαλκίδης της παλιάς λογικής, της παλιάς πρακτικής, της παλιάς ρητορικής.

Γνωστό το μοτίβο: πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα και μετά κάνουμε την “πάπια”.

Παράδειγμα είναι την τελευταία του ανακοίνωση για “εργασιακό μεσαίωνα” στο Δήμο μας.

Ποιος μιλάει τώρα για μεσαίωνα… Είναι έτοιμος και απειλεί ακόμη και τους συνεργάτες του να στείλει στον εισαγγελέα, γιατί κάπου άκουσε – κάτι διάβασε – κάτι κατάλαβε και αόριστα καταγγέλλει.

Καταγγέλλει ακόμη και το συνεργάτη του κ. Μόσχο Κυτούδη, που για χρόνια υπέγραφε τις προσλήψεις των καθαριστριών ως πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής. Καταγγέλλει ακόμη και τον ίδιο τον αδελφό του, που σαν Αντιδήμαρχος Παιδείας έκανε τις εισηγήσεις των απολογισμών των Σχολικών Επιτροπών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αλλά Μιχάλης Χαλκίδης είναι αυτός! “Ντόρος” να γίνεται, σκόνη να σηκώνεται…

Προφανώς κάποτε διάβασε Αίσωπο, που σε κάποιο μύθο του έγραφε για μια μύγα που κάθονταν στο πίσω μέρος ενός άρματος που κινούνταν: “Πω πω σκόνη που σήκωσα!!!”.

Αλλά αυτά είναι της παλιάς εποχής που η πολιτική γινόταν μέσα από τα καφενεία, παίζοντας τάβλι, και το μόνο έργο ήταν το γνωστό «ρουσφέτι» – κοινώς το βόλεμα, δηλαδή ψήφοι…

Ας έρθουμε όμως στη νέα εποχή, στην πραγματικότητα, στην ουσία:

Ο κ. Χαλκίδης στην ανακοίνωσή του για τις καθαρίστριες γράφει: Ενημερωθήκαμε ότι στον Δήμο Αλεξάνδρειας συμβαίνουν γεγονότα που, αν αληθεύει τμήμα αυτών, θα πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας.

Σε πρώτη ανάγνωση ο καθένας καταλαβαίνει ότι ο κ. Χαλκίδης, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται ότι όλα αποκλείεται να αληθεύουν …. αλλά αν τμήμα αυτών …τότε ….

Πολιτικό μεγαλείο με επιχειρήματα!

Όμως η ενημέρωση σας κ. Χαλκίδη περιορίζεται σε ένα δημοσίευμα χωρίς προηγούμενη διασταύρωση των πραγματικών στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ή μήπως περιορίζεται από τις αιτιάσεις κάποιων εργαζόμενων;

Αν δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω οφείλετε να μας εξηγήσετε από που αντλήσατε αυτήν την ενημέρωση και πως στοιχειοθετείτε τα επιχειρήματά σας, ειδάλλως ο εισαγγελέας μάλλον αλλού πρέπει να παρέμβει.

Όσον αφορά την καθαριότητα για τον μήνα Σεπτέμβριο σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και μόνιμο προσωπικό το οποίο στο μέτρο του δυνατού και μέχρι την πρόσληψη των καθαριστριών, σε συνδυασμό με τη πολύτιμη υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των Σχολικών Μονάδων (αλλά και με την εθελοντική προσφορά εργασίας από γονείς), καταφέρνουν διαχρονικά να προετοιμάζουν τα σχολεία, ώστε να υποδεχθούν τους μαθητές κατά την έναρξη του σχολικού έτους (από τις 15 Σεπτεμβρίου), αντιμετωπίζοντας έτσι την καθυστερημένη εκκίνηση της διαδικασίας των προσλήψεων από την Κεντρική Διοίκηση.

Σχετικά με την σύναψη συμβάσεων μόνο για ένα διδακτικό έτος 2018-2019 και όχι για δύο, σας προτρέπουμε κε Χαλκίδη να διαβάσετε πιο προσεκτικά το έγγραφο του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ σύμφωνα με το οποίο δίδεται η δυνατότητα ενιαίας κατάρτισης των συμβάσεων για δύο διδακτικά έτη και όχι συνεχόμενα πράγμα το οποίο αναφέρεται στη διαδικασία και στον τρόπο πρόσληψης (υπάρχει και σχετική ενημέρωση μέσω του μηχανογραφικού συστήματος ΕΠΑΦΟΣ που τηρούν σχεδόν όλες οι Σχολικές Επιτροπές της χώρας).

Ίσως θα μπορούσαν οι Σχολικές Επιτροπές να συνάψουν και για το επόμενο διδακτικό έτος συμβάσεις μίσθωσης έργου με τις ίδιες καθαρίστριες, χωρίς να έχει διασφαλιστεί όμως επισήμως η χρηματοδότησή τους για το έτος αυτό.

Όμως ήταν συνειδητή επιλογή των δύο Διοικητικών Συμβουλίων σε συνδυασμό και με τη λήξη της παρούσας αυτοδιοικητικής περιόδου στις 30/8/2019 να μην δημιουργήσει υπόνοιες περί σκόπιμης επιλογής καθαριστριών σε συγκεκριμένα πρόσωπα για πολιτικά οφέλη και ακόμη περισσότερο να μην αναιρέσει ένα από τα βασικά δικαιολογητικά πρόσληψης που είναι η βεβαίωση καλής εκτέλεσης καθηκόντων από τον Διευθυντή του σχολείου και θα αφορούσε τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν για το διδακτικό έτος 2018-2019 και θα δέσμευε την επιτροπή για τη συνέχιση με τις ίδιες καθαρίστριες και το επόμενο διδακτικό έτος 2019-2020 σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης του Διευθυντή.

Δυστυχώς ούτε αυτό εκτιμήθηκε, αλλά προφανώς υπάρχει τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε την άσκηση της Δημόσιας Διοίκησης από τον δικό σας τρόπο.

Σχετικά με τα γάλατα που δικαιούνται οι καθαρίστριες θυμίζουμε στον κ. Χαλκίδη ότι το ποσό της επιχορήγησης δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 – σχεδόν πέντε (5) μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Μάλλον πρέπει να του κάνουμε γνωστό ότι σύμφωνα με τον 4412/2016 προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες που αφορούν την προμήθεια αυτών των ειδών και οι οποίες υλοποιούνται εξολοκλήρου από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και όχι από τις ίδιες τις Σχολικές Επιτροπές. Αυτό σημαίνει δυστυχώς μια αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, διότι το επιβάλουν οι κανόνες της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Κύριε Χαλκίδη υποστηρίξατε ότι στο Δήμο Αλεξάνδρειας επικρατεί “Εργασιακός μεσαίωνας”.

Εμείς μιλάμε με στοιχεία και δημόσια έγγραφα και όχι με ανεδαφικές τοποθετήσεις που αποκλειστικός τους στόχος είναι να πλήξουν τη Δημοτική Αρχή, αλλά στο τέλος αυτό που καταφέρνουν είναι να εκθέτουν τον ίδιο τον συντάκτη τους, δηλαδή εσάς!

Καταφέρνετε να εκτίθεστε ανεπανόρθωτα κ. Χαλκίδη, αλλά το κυριότερο που καταφέρνετε είναι να προσβάλλετε τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και προσώπων που πλέον έχουν συστρατευθεί μαζί σας, όπως ο πρώην Πρόεδρος της μιας εκ των δύο Σχολικών Επιτροπών.

Και μια μικρή συμβουλή προς το Δ.Σ και τα μέλη του Σωματείου καθαριότητας Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων του Ν. Ημαθίας. Στο έγγραφο που αποστείλατε στο Δήμο με τις αιτιάσεις σας στον επίλογό σας γράφετε: «Επειδή η κατάσταση είναι σοβαρή και άδικη και οι καιροί είναι πονηροί, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.»

Πράγματι οι καιροί είναι πονηροί και κάποιοι θα σας προσεγγίζουν, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία σας για εργασία – χωρίς να ενδιαφέρονται πραγματικά, δημιουργώντας προσδοκίες σε εσάς και εντυπώσεις στην κοινωνία.

Μην επιτρέπετε με την άδολη συμμετοχή σας να τους δίνετε βήμα. Διότι αν, στην εξαιρετικά απίθανη και υποθετική περίπτωση, αυτοί οι άνθρωποι βρεθούν σε θέσεις ευθύνης, τότε θα σας λένε αυτό που σήμερα εμείς υποστηρίζουμε με στοιχεία.

Για την «ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ»

Παναγιώτης Γκύρινης

Δήμαρχος”

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *