Φρόσω Καρασαρλίδου: “Και για τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Ημαθία, τι έκανες;”

Ανασκόπηση δράσης και διάλογος με τους πολίτες

Οι υποδομές είναι ένα πολύπαθο ζήτημα για τον νομό μας. 

Διεκδίκησα για την Ημαθία ένα ελπιδοφόρο μέλλον, προώθησα τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας κι εργάστηκα για έναν τόπο πιο ανθεκτικό στις προκλήσεις που έρχονται.

Συνεισέφερα:

 • Στην χρηματοδότηση 3,7 εκ. ευρώ για 9 έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, της Ημαθίας συμπεριλαμβανομένης.
 • Στην αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης της Βέροιας (790.400€).
 • Στα αρδευτικά έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Νάουσας καθώς επίσης και του ΤΟΕΒ Νησίου Αλεξάνδρειας (7.500.000 €).
 • Στην αναβάθμιση των δημοτικών παιδικών χαρών σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια (667.000 €).
 • Στην επιχορήγηση για έργα αποκατάστασης ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Νάουσα (250.000 €) και την Βέροια (300.000 €). 
 • Στην έγκριση δημιουργίας ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου σε Νάουσα συνολικού προϋπολογισμού (1.766.580 €) και Αλεξάνδρεια (1.873.342 €).
 • Στην χρηματοδότηση για την κατασκευή Πρωτοβάθμιας Μονάδας Επεξεργασίας Νερού στη Νάουσα (2.231.731 €). 
 • Στη διάθεση πίστωσης 800.000 Ευρώ για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης του εσωτερικού οδικού δικτύου στις τοπικές κοινότητες Νάουσας.
 • Στην επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου με την ένταξη και της Νάουσας, αφού είχαν ήδη εγκριθεί Βέροια και Αλεξάνδρεια. 

Ξεκάθαρος στόχος μου είναι να επανέλθουμε στη διεκδίκηση σημαντικών έργων για την Ημαθία.

 • Την σιδηροδρομική Εγνατία, που θα μας συνδέσει με τον “δρόμο του μεταξιού”. 
 • Τον κάθετο οδικό άξονα με βόρεια Ευρώπη, που μειώνει κατά περίπου 50% το κόστος και τον χρόνο μεταφοράς των νωπών αγροτικών προϊόντων. 
 • Το εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου.

Θέλω να σταθώ σε δύο πολύ κομβικά έργα για τον τόπο μας.

 1. Τελωνείο Κουλούρας. Ας ειπωθούν αλήθειες για την εγκατάσταση του Τελωνείου. Κάνοντας πράξη κάτι που αποτελούσε αίτημα πολλών χρόνων για τον επιχειρηματικό κόσμο της Ημαθίας, τους αγρότες, την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς, φέραμε το θέμα ένα βήμα πριν την υλοποίηση του. Ως βουλευτής Ημαθίας ασχολήθηκα εκτενώς και συνεργάστηκα με όλους τους εμπλεκόμενους. Πετύχαμε δύο καθοριστικές αποφάσεις: 
 • Να υπάρξει πολιτική δέσμευση ότι το τελωνείο θα γίνει στην Ημαθία και όχι στην Σκύδρα.
 • Να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση (ΦΕΚ τεύχος Α 84/15/5/2018, άρθρο 146), με την οποία δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της Περιφερειακής Αγοράς Κουλούρας, ιδιοκτησίας ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ Α.Ε., άνευ ανταλλάγματος, στο δημόσιο προκειμένου να γίνει εκεί το Τελωνείο. 

Το έργο ακόμα λιμνάζει.

Θέτω πάντα τον εαυτό μου αρωγό στην προσπάθεια για θετική έκβαση. 

2. Κάθετος άξονας σύνδεσης με την Εγνατία. Μια ολόκληρη κυβερνητική θητεία χωρίς ένα βήμα εμπρός. Τα τμήματα Βέροια – Πατρίδα & Μονόσπιτα – Σκύδρα βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο μελετών, ενώ δεν προβλέφθηκε καν χρηματοδότησή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το ίδιο συμβαίνει και για το τμήμα σύνδεσης του δρόμου από Μονόσπιτα προς Νάουσα, παρότι χαμηλότερου προϋπολογισμού και απολύτως αναγκαίου έργου για λόγους ασφάλειας των μεταφορών. 

Επί της βουλευτικής μου θητείας είχα αλλεπάλληλες συναντήσεις με Δημάρχους και αρμόδια Υπουργεία, πιέζοντας συνεχώς & λύνοντας επιμέρους ζητήματα. Η αρμόδια επί του έργου Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν εμφάνιζε την ίδια αγωνία, μη απαντώντας καν στις σχετικές επιστολές μου. 

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την αναγκαιότητα και προτεραιοποίηση του έργου. Για την ώθηση και την ποιότητα ανάπτυξης που θα δώσει στην Ημαθία. Για την αύξηση της επιχειρηματικότητας και τον περιορισμό των τροχαίων.

Πρέπει επιτέλους να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς.

Φρόσω Καρασαρλίδου

Υποψήφια Βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *