ΦΡΟΣΩ ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ: Απαράδεκτη η αναστολή του θεσμού των διετών Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων για αποφοίτους ΕΠΑΛ

[Best_Wordpress_Gallery id=”1111″ gal_title=”ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ”]

Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να αναστείλει το θεσμό των διετών Πανεπιστημιακών προγραμμάτων για απόφοιτους ΕΠΑΛ, θεωρώντας ότι προβαίνει σε «διόρθωση στρεβλώσεων» του συστήματος, αποτελεί ένα πλήγμα για την εκπαίδευση και για το μέλλον των αποφοίτων ΕΠΑΛ, από τους οποίους, ουσιαστικά στερεί την ευκαιρία να σπουδάσουν δωρεάν και τους οδηγεί στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

Τα διετή προγράμματα υπό την εποπτεία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων για αποφοίτους ΕΠΑΛ είχαν διασφαλισμένους πόρους και προωθούνταν με ταχύτατους ρυθμούς. Είχαν σχεδιαστεί στα πρότυπα άλλων επιτυχημένων ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων όπως στη Γαλλία.

Ο θεσμός αποτελεί μια διεθνώς κατοχυρωμένη πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο του οποίου ενισχύεται η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους. Οι απόφοιτοι των διετών προγραμμάτων θα είχαν πτυχίο επιπέδου 5 χωρίς άλλες διαδικασίες πιστοποιήσεων.

Προσωπικά, είχα καταθέσει πρόταση και υπήρχε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Διευρυμένο Διεθνές Πανεπιστήμιο και τους διευθυντές των ΕΠΑΛ Ημαθίας, για την ίδρυση διετών προγραμμάτων στον Νομό, όπως:

Για την Βέροια

Διετές Πρόγραμμα ειδίκευσης στη Ζωική Παραγωγή (βοοτροφία)

Διετές Πρόγραμμα Δενδροκομίας

Διετές Πρόγραμμα κηπευτικών και

Διετές Πρόγραμμα Διαχείρισης Οργανικών Αποβλήτων,

Για την Αλεξάνδρεια:

Διετές Πρόγραμμα στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας- Βιομηχανικά Φυτά και

Διετές Πρόγραμμα στη Γεωργία Ακριβείας

Και για τη Νάουσα:

Διετές Πρόγραμμα Οινολογίας ή Δενδροκομίας και

Διετές Πρόγραμμα ειδίκευσης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δη στην Υδροηλεκτρική.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αναστολή των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια, αποσκοπεί στην απόσυρση της ποιοτικής και αναβαθμισμένης δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ, υλοποιώντας τη θέση για “ποιοτική εκπαίδευση για λίγους, μαζική εκπαίδευση για τους πολλούς”.

Εκτιμώ ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς του Νομού Ημαθίας πρέπει να αντιδράσουν στην αναστολή της  έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, για το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, που  αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ.

Προσωπικά, υπερασπίζομαι οτιδήποτε θετικό είχε ξεκινήσει για τον τόπο μας και κινδυνεύει να ξηλωθεί ή να μην προχωρήσει από τη σημερινή κυβέρνηση, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στην Εκπαίδευση.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *