Site icon Εφημερίδα Επικαιρότητα

«Φρένο» στον καρκίνο του προστάτη με νέα θεραπεία από το στόμα

Η πρώτη από στόματος θεραπεία στέρησης ανδρογόνων κατά του καρκίνου του προστάτη αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας το 2024, ύστερα από μια πολυετή συμφωνία συνεργασίας της WinMedica με την Accord Healthcare.

Πρόκειται για την θεραπεία με ρελουγκολίξη και αφορά ενήλικους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο προστάτη που ανταποκρίνεται σε ορμονοθεραπεία.

Το φάρμακο εμποδίζει ένα βήμα της διαδικασίας μέσω της οποίας αποστέλλεται ένα σήμα στους όρχεις για την παραγωγή της τεστοστερόνης (της ορμόνης του ανδρικού φύλου). Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που διεγείρει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Μειώνοντας την τεστοστερόνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η ρελουγκολίξη εμποδίζει την ανάπτυξη και τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Η ρελουγκολίξη έχει εγκριθεί από τον FDA στην Αμερική, όπου κυκλοφορεί ήδη, καθώς και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Πρόσφατα ξεκίνησε η κυκλοφορία της στην Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2024.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Ε. Λιάτσικος σχολίασε σχετικά «Με χαρά καλωσορίζουμε τη ρελουγκολίξη, την πρώτη από του στόματος θεραπεία στέρησης ανδρογόνων. Θα αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών που αντιμετωπίζονται με ορμονικό χειρισμό. Η από του στόματος χορήγηση είναι φιλική και ελκυστική για τους ασθενείς, οι οποίοι δε θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη ενέσιμη θεραπεία».

Αντίστοιχα, ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α και Πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Αθ. Παπατσώρης σχολίασε σχετικά «Η ρελουγκολίξη είναι η πρώτη και μοναδική έως τώρα από του στόματος θεραπεία στέρησης ανδρογόνων (ADT) που έχει πάρει πρόσφατα άδεια από FDA και ΕΜΑ για τη θεραπεία του προχωρημένου, ορμονοευαίσθητου καρκίνου του προστάτη. Πρόκειται για έναν GnRH ανταγωνιστή που σύμφωνα με τη μελέτη HERO, επιτυγχάνει ταχεία και παρατεταμένη καταστολή της τεστοστερόνης».

Πηγή: https://www.in.gr/

Exit mobile version