Πλειστηριασμοί: Η καραντίνα και η πανδημία δίνει σήμα για παράταση

Με το ένα βλέμμα στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και το άλλο στην πίεση που ασκεί η πανδημία στην οικονομία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο ενώ την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η 9η αξιολόγηση των Θεσμών με τις συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής να έχουν ξεκινήσει από χθες, με επίκεντρο την κατάσταση τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο όσο και στα ζητήματα που αφορούν τον πτωχευτικό και τον τραπεζικό κλάδο, με αιχμή τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε θετικό έδαφος για αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διαρκεί η καραντίνα, τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτιο, ενώ υπήρξε θετική ανταπόκριση για την πρόταση της επιδότησης των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, δηλαδή την επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα 2», υπό την προϋπόθεση η επιχείρηση να έχει πληγεί από την πανδημία.

Επί τάπητος τέθηκαν και τα χρονοδιαγράμματα στον πτωχευτικό, το πρόγραμμα «Ηρακλής 2», η αποτίμηση στο δημοσιονομικό μέτωπο /μέτρα στήριξης με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και σήμερα. Υπό την παραδοχή, λόγω της συγκυρίας, να επιτευχθεί μία κοινή γραμμή αναφορικά με το εύρος της προστασίας για όσο διαρκεί η κρίση, τόσο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις πληγείσες επιχειρήσεις, την εργασία, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε θετικό σήμα από τους Θεσμούς για την αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διαρκεί η καραντίνα, με επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος τον Μάρτιο, με το δίχτυ προστασίας να αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το καλοκαίρι μόνο για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η μείωση των κόκκινων δανείων επίσης αποτελεί θέμα που θα απασχολήσει, προκειμένου να επιτευχθεί η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και να μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω της ικανότητας χορήγησης δανείων με παροχή ρευστότητας για την επανεκκίνηση.

Παράλληλα, υπήρξε θετική ανταπόκριση για την πρόταση της επιδότησης των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, δηλαδή το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», υπό την προϋπόθεση η επιχείρηση να έχει πληγεί από την πανδημία. Το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στη φαρέτρα της και το εργαλείο της επιδότησης δόσης επιχειρηματικών δανείων για διάστημα 9 μηνών επιστρατεύοντας ακόμα ένα μέτρο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δώσει περαιτέρω ανάσα στην αγορά και να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο κύμα λουκέτων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων και αναμένεται να οριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων το κράτος θα επιδοτεί ένα μέρος της δόσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση του ισχύοντος προγράμματος για δανειολήπτες που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην α΄ κατοικία. Το πρόγραμμα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και στόχος είναι να ξεκινήσει από την άνοιξη, ενδεχομένως με τη λειτουργία πλατφόρμας αντίστοιχης με αυτή που έχει δημιουργήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων. Το υπόλοιπο του δανείου του και το ύψος της μηνιαίας δόσης αναμένεται να παίξει ρόλο, όπως και ο τζίρος της επιχείρησης.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *