Οι καθαρίστριες σχολικών μονάδων, μονοπώλησαν για ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

[Best_Wordpress_Gallery id=”23″ gal_title=”ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 10-4-2019″]

Οι καθαρίστριες βρέθηκαν στην αίθουσα διαμαρτυρόμενες για τα εργασιακά τους ζητήματα. Μάλιστα τις εκπροσώπησε και μίλησε στο Σώμα ο εκπρόσωπος του δευτεροβάθμιου οργάνου εργαζομένων και Πρόεδρος στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Αρχικά ο κ. Καραγεωργόπουλος έκανε μια γενική αναφορά για την «άγρια», όπως είπε, εκμετάλλευση των καθαριστριών όλα αυτά τα χρόνια τόσο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όσο και από την Αυτοδιοίκηση.

Στη συνέχεια προχώρησε στην τοποθέτηση του, θέτοντας ερωτήματα προς τη διοίκηση του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Στο πρώτο του ερώτημα εξέφρασε την απορία, για το ποιος είναι ο λόγος, που μόνο ο Δήμος Αλεξάνδρειας, όπως ο ίδιος υποστήριξε, δεν προχώρησε σε υπογραφή συμβάσεων εργασίας διετούς διάρκειας με τις σχολικές καθαρίστριες;

Μάλιστα πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι οι λόγοι που δεν υπεγράφησαν διετής συμβάσεις ήταν καθαρά προσχηματικοί, αφού όπως τόνισε, η αιτιολογία της διοίκησης ότι δεν υπήρχε διασφάλισή της πληρωμή τους δεν μπορεί να υφίσταται κατά τον ίδιο, δεδομένου του ότι ο προϋπολογισμός όλων τον πληρωμών των ΟΤΑ κατατίθεται κάθε χρόνο, χωρίς ουσιαστικά ουδείς να διασφαλίζει εκ των προτέρων ότι όντως θα υπάρχουν οι πόροι.

Ρώτησε επίσης να μάθει για ποιο λόγο δεν έχουν χορηγηθεί ακόμη μέσα ατομικής προστασίας, παρά το γεγονός του ότι όπως είπε, «η πολιτεία με απόφαση της έχει αποφασίσει την αύξηση της χρηματοδότησης γι’ αυτό το λόγο;»…

Τέλος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι απέστειλε πρόωρα έγγραφο για την αξιολόγηση των σχολικών καθαριστριών από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, με σκοπό τον εκφοβισμό τους. Μάλιστα πρόσθεσε ότι η αιτιολογία που αναφέρει το έγγραφο για την πρωιμότητα της κατάθεσης του στις σχολικές επιτροπές δεν ισχύει, διότι οι καθαρίστριες έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία των προσλήψεων 1 μήνα προ των εκλογών.

Άμεση απάντηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στις καταγγελίες των σχολικών καθαριστριών

Στα ερωτήματα και στις όποιες κατηγορίες των σχολικών καθαριστριών, κλήθηκε να απαντήσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ως γνώστης του θέματος, σαν μέλος της σχολικής επιτροπής, κ. Δημήτρης Ράπτης.

Σ’ αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι και στην προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. Ράπτης είχε απαντήσει και πάλι στο ίδιο θέμα όταν τέθηκε από συμβούλους της μειοψηφίας.

Στην απάντησή του τώρα, αρχικά για το θέμα των προσλήψεων 2 έτους διάρκειας τόνισε με σαφήνεια ότι τον Ιούνιο του 2018 η πολιτεία εξαίρεσε τις σχολικές καθαρίστριες από την απαγόρευση προσλήψεων. Ωστόσο 2,5 μήνες μετά έβγαλε υπουργική απόφαση, με την οποία όρισε τον Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ως φορέα χρηματοδότησης τους.

Το έγγραφο αυτό έφτασε στο Δήμο στις 4 Σεπτεμβρίου. Ήταν διαδικαστικά πολύ δύσκολο να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Ωστόσο όπως είπε θα μπορούσαν να γίνουν, όμως θα έπρεπε να γίνουν χωρίς προκήρυξη, γεγονός που ουσιαστικά θα απέκλειε από το δικαίωμα στην εργασία, της όποιας-ου ενδιαφερόμενης-ου, «δεν είχαμε το δικαίωμα να κάνουμε κάτι τέτοιο κύριοι…» είπε μεταξύ άλλων.

Σ’ ότι αφορά στην πληρωμή τους για το μήνα Σεπτέμβριο ξεκαθάρισε ότι το απογραφικό δελτίο είναι από 1-10 μέχρι 30-6 για το σχολικό έτος 2018-2019 και έχει σταλεί ακριβώς το ποσό που τους αντιστοιχεί, επομένως και πάλι δεν υφίσταται η κατηγορία ότι δεν έχει αποδοθεί ο μήνας Σεπτέμβριος.

Για το έγγραφο που απέστειλε η διοίκηση στις σχολικές επιτροπές για την άμεση αξιολόγηση των σχολικών καθαριστριών από τους εκάστοτε διευθυντές, ο κ. Ράπτης ξεκαθάρισε ότι μέριμνα της διοίκησης ήταν να προλάβει τις ημερομηνίες, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο μέλλον στις προσλήψεις των καθαριστριών λόγο εκλογών. Ωστόσο μεταγενέστερα και ενώ είχε ήδη σταλεί το συγκεκριμένο έγγραφο,  ήρθε η εγκύκλιος που εξαίρει από την απαγόρευση των προσλήψεων τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων.  

Τέλος για τα είδη ατομικής προστασίας, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η αύξηση των πόρων για την αγορά τους ήρθε τον Φεβρουάριο του 2018, ωστόσο από το νόμο όλες οι προμήθειες καυσίμων ειδών καθαριότητας κλπ, γίνονται συνολικά από το Δήμο για όλα τα νομικά πρόσωπα, επομένως δεν θα μπορούσε η διοίκηση να προχωρήσει σε μια ξεχωριστή διαδικασία αγοράς τους «εξάλλου εφόσον η κυβέρνηση το ήθελε θα μπορούσε να εξαιρέσει από αυτές τις διαδικασίες τουλάχιστον τις σχολικές επιτροπές…» είπε κλείνοντας το θέμα.ς

You may also like...

2 Responses

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *