Μεταρρυθμίσεις στον «Κλεισθένη» – Τι αλλάζει με τις αρμοδιότητες στους Δήμους

[Best_Wordpress_Gallery id=”1019″ gal_title=”ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ”]

Σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον «Κλεισθένη» ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, με σκοπό την διασφάλιση της πλειοψηφίας του εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη, τουλάχιστον στη σημαντική για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ οικονομική Επιτροπή, αλλά και για την ενθάρρυνση των συμπράξεων δημοτικών παρατάξεων, εκτιμώντας ότι ο Κλεισθένης περιλαμβάνει πολλές προβληματικές διατάξεις.

Συγκεκριμένα οι προτεραιότητες του υπουργείου αφορούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κυβερνησιμότητας που δημιούργησε σε δήμους και περιφέρειες η εφαρμογή της απλής αναλογικής, ώστε οι νέες αρχές από την 1η Σεπτεμβρίου να είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά, στην φορολογική αποκέντρωση με απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους, την ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα.

Για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η κεντρική ιδέα είναι η ενίσχυση της Οικονομικής και Εκτελεστικής Επιτροπής ώστε στις περιπτώσεις που τα Δημοτικά ή τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν είναι σε θέση να πάρουν πλειοψηφικές αποφάσεις, να μπορούν εκείνα να διασφαλίσουν την πλειοψηφία που εκφράζει η παράταξη που κυβερνά τον Δήμο ή την Περιφέρεια. , Βασικός στόχος, όπως δηλώνει ο υπουργός, είναι «η δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού το οποίο θα είναι φιλικό στον πολίτη. Θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων, θα δρα και θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και θα προσφέρει μέσα από όλο αυτό καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες»

Για την επίτευξη των παραπάνω θα χρησιμοποιηθούν από το Υπουργεί 3 άξονες:

• απλούστευση των διαδικασιών μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

• συνεχής αξιολόγηση

• αξιοκρατία, στην πολιτική επιλογής των ανθρώπων στις υπεύθυνες θέσεις αλλά και στο σύνολο της εργασίας και της δημιουργίας του δυναμικού που ασχολείται στην αυτοδιοίκηση.

Επίσης βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι να ξεκαθαριστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους, καθώς και οι μεταξύ τους αρμοδιότητες, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος σε πρόσφατη παρέμβασή του στη συνεδρίαση της 3ης Ευρωπαϊκή Ακαδημίας Jean Monnet, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη και την φορολογική αποκέντρωση.

«Στις προθέσεις μας, είπε, είναι η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2021, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το προωθήσουμε. Θα το προωθήσουμε σε συνεργασία με τους δήμους, με την Κεντρική Ένωση των Δήμων, ώστε να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και στην πράξη να ενισχύσει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Και συμπλήρωσε ότι στην φιλοσοφία της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *