Site icon Εφημερίδα Επικαιρότητα

ΕΝΦΙΑ: Ηρθε η ώρα του λογαριασμού για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

Εναν λογαριασμό ύψους 2,5 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021 πάνω από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Μετά τις ανατροπές της τελευταίας στιγμής (κατάργηση ΕΝΦΙΑ σε 28 μικρά ακριτικά νησιά και νέες αντικειμενικές αξίες για 16 ζώνες σε Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη, Δελφούς και Τήνο) η ΑΑΔΕ προχωρά στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ έτους 2020 στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet.

Οσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2019 ενώ περισσότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι απέκτησαν πέρυσι εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία), αλλά και οι φορολογούμενοι που προχώρησαν στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων χώρων, καθώς για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ λαμβάνεται υπόψη η νέα, μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως έχει αποτυπωθεί στο έντυπο Ε9.

Για άλλη μια χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ενώ στους κερδισμένους του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μετράνε απώλειες στα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής κατά 40% ή της προαιρετικής τουλάχιστον 30% μείωσής τους, καθώς μέρος της ζημιάς που έχουν υποστεί συμψηφίζεται με τον φόρο ακινήτων. Επίσης όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει, καθώς το ποσό της επιστροφής φόρου συμψηφίζεται με τον φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.

Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί πλέον παρελθόν για περίπου 10.000 φορολογουμένους, οι οποίοι έχουν την κύρια κατοικία τους σε κάποιο από τα 28 ακριτικά νησιά που ο πληθυσμός τους δεν υπερβαίνει τους 1.200 κατοίκους. Επίσης σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακίνητων είτε θα πληρώσουν τον μισό ΕΝΦΙΑ είτε δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά εισοδήματα, πολυτέκνους, τριτέκνους, άτομα με αναπηρία.

Ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται φέτος σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται καμία έκπτωση. Τα νέα εκκαθαριστικά ενσωματώνουν τις μειώσεις φόρου που ίσχυαν το 2019, οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:

Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό

Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ έτους 2020 θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

1.Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr

2.Κάντε κλικ «Ο λογαριασμός μου» της ενότητας «MyTaxisne».

3.Η εισαγωγή στον προσωπικό λογαριασμό γίνεται με κωδικούς του Taxisnet (username και password).

4.Κάντε κλικ στο «Εφαρμογές Taxisnet».

5.Πατήσετε στο «Εφαρμογή Περιουσιολογίου Ε9» και στη συνέχεια κάντε κλικ «ΕΙΣΟΔΟΣ» στην επόμενη σελίδα.

6.Στην αριστερή στήλη θα πρέπει να αλλάξετε το έτος αναφοράς από 2021 σε 2020.

7.Στις «Εκτυπώσεις» θα πατήσετε τη δεύτερη επιλογή (Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020 PDF).

8.Για να δείτε και να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του 2020, θα πατήσετε στο εικονίδιο του εκτυπωτή, επάνω δεξιά.

Πηγή: https://www.in.gr/

Exit mobile version