Δράση για την αντιμετώπιση της άνοιας στα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ σε συνεργασία με τα Κέντρα Ημέρας της AlzheimerΕλλάς

[Best_Wordpress_Gallery id=”912″ gal_title=”ΑΝΟΙΑ”]

Μια σημαντική δράση για ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, την άνοια και το Alzheimer, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η Περιφέρεια θα συνδέσει τα Κέντρα Ημέρας της Alzheimer Ελλάς με τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε και να επιμορφώσουμε τους επαγγελματίες υγείας, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ηλικιωμένους για τα θέματα που αφορούν στην άνοια και το Alzheimer.

Γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί των ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ θα αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να μπορούν να αναγνωρίζουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της άνοιας και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, παραπέμποντας όσους ηλικιωμένους το έχουν ανάγκη στα εξειδικευμένα Κέντρα Ημέρας της εταιρείας Alzheimer ή σε άλλους αρμόδιους φορείς.

Επίσης, θα φροντίσουμε μέσα από τη συγκεκριμένη δράση να ενημερώσουμε τους επιστήμονες υγείας και τα μέλη των ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ για τους παράγοντες κινδύνου για την έναρξη νοητικών διαταραχών, καθώς και για τα προληπτικά μέτρα για να διατηρηθεί η υγεία των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Θέλουμε η φροντίδα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας να είναι πιο αποδοτική, να είναι καλύτερη η ποιότητα ζωής των ασθενών και να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους.

Επίσης, μέλημά μας είναι να περιορίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα που πιθανώς θα προκύψουν μετά τη διάγνωση της άνοιας και να φροντίσουμε για την κοινωνική πρόνοια και προστασία των ασθενών.

Στη δράση έχουμε εντάξει και τη δημιουργική απασχόληση των πασχόντων από άνοια, με στόχο την καθυστέρηση της κλινικής εξέλιξης της νόσου, ενώ δημιουργείται για τους επαγγελματίες υγείας η κατάλληλη ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης διαδικτυακά. Συνολικά το πρόγραμμα έχει διάρκεια 18 μηνών και υπολογίζουμε ότι θα ωφεληθούν τουλάχιστον 100 ηλικιωμένοι συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δικαιούχος του προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *