Δήλωση διαμαρτυρίας των μελών της Θεατρικής Ομάδας της ΚΕΔ Αλεξάνδρειας

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αλεξάνδρειας, έπειτα από την αιφνίδια, δυσάρεστη και απρόβλεπτη ανακοίνωση της λήξης και μη ανανέωσης της σύμβασης, της συντονίστριας της ομάδας μας, Χρύσας Αντωνίου, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την άποψη μας, την αγωνία μας και τη διαμαρτυρία μας για το θέμα που προέκυψε.

Η δράση της θεατρικής ομάδας της πόλης μας, όπως είναι γνωστό, δεν περιορίζεται μόνο στο ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων αλλά και στην πολύχρονη συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Η δημιουργική και επιτυχημένη παρουσία της ομάδας μας είναι, αναμφισβήτητα, αποτέλεσμα πολλής δουλειάς, εθελοντικής εργασίας και διάθεσης προσωπικού χρόνου από όλους εμάς.

Ο άνθρωπος όμως που εμπνεύστηκε τη μορφή αυτής της ομάδας, ο πυρήνας της, το βασικό θεμέλιο της, η ψυχή της, είναι η Χρύσα Αντωνίου! Είναι η συνταγή της επιτυχίας της ομάδας, είναι ο άνθρωπος που μετουσίωσε την ιδέα σε πράξη. Με το πάθος και το όραμα της συνέβαλε στην εξέλιξη της ομάδας. Σε κάθε παράσταση, ήταν αποκλειστικά αρμόδια για  το υποκριτικό και το δημιουργικό κομμάτι ( σκηνοθεσία, σκηνογραφία, ενδυματολογία, μουσική επένδυση ) και ήταν αυτή που ενέπνεε και ενίσχυε την εθελοντική διάθεση και την ερασιτεχνική δράση όλων των ηθοποιών. Η προσφορά της, η αφοσίωση της, ο χρόνος που αφιέρωνε, ξεπερνούσε κατά πολύ την όποια επαγγελματική δέσμευση και υποχρέωση είχε.

Η πληροφόρηση στην ομάδα μας για τη διακοπή αυτής της συνεργασίας, έγινε μόνο από τη Χρύσα Αντωνίου, ενώ ήταν σε εξέλιξη και λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους, δύο θεατρικές παραστάσεις και ένα θεατρικό δρώμενο. Μπήκαμε αναπόφευκτα στη διαδικασία να αναρωτηθούμε για το λόγο αυτής της απόφασης. Επίσημες απαντήσεις δεν δόθηκαν. Τοποθέτηση από τους αρμόδιους δεν έχει γίνει ακόμη. Οτιδήποτε ειπώθηκε ( λεγόμενα υπευθύνων και αναφορές του τοπικού Τύπου ) δεν είχε καμία σχέση με την ουσία του θέματος, δηλαδή με το έργο της θεατρικής ομάδας και την αποτελεσματικότητα της Χρύσας. Οι μόνες δυστυχώς αναφορές περιλαμβάνουν  αιχμές για λόγια και   συμπεριφορές ατόμων της θεατρικής ομάδας, έξω όμως από τη δράση και τη λειτουργία της. Η θεατρική ομάδα δεν έχει καμία ευθύνη για το πώς λειτουργούν τα μέλη της σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.Η ελευθερία του λόγου είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς, είναι μέσο έκφρασης και επικοινωνίας των ανθρώπων. ΄΄Τιμωρητικές΄΄ αποφάσεις που επηρεάζουν τη δράση της θεατρικής ομάδας, ενώ κατ΄ουσίαν συσχετίζονται με τον περιορισμό της ελευθερίας της ατομικής έκφρασης,θεωρούμε ότι θίγουν την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η θεατρική ομάδα έχει ευθύνη για την παραγωγή έργου και την ποιότητα του έργου της. Το έργο της θεατρικής ομάδας της πόλης μας ήταν αδιαμφισβήτητο, φάνηκε ξεκάθαρα  από την ανταπόκριση, την αγκαλιά  και την επιβράβευση που είχε από τον κόσμο. Ποιος είναι  ο λόγος να χαλάσεις κάτι που είναι πραγματικά καλό, που αποδίδει και έχει αυτή τη δυναμική;Είναι σαν να κάνεις μεταμόσχευση καρδιάς σε έναν υγιή άνθρωπο με δυνατή και γερή καρδιά, αφαιρώντας την και βάζοντας μία ξένη. Για ποιο λόγο αφαιρείς τη δική του καρδιά ;

Αναρωτιόμαστε εάν υπήρχαν ουσιαστικά προβλήματα και αν θα μπορούσε να είχε γίνει κάποια σύσταση – πρόταση από τους υπευθύνους, προκειμένου  να διορθωθούν αυτά.  Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αποδοχή από μέρους μας ριζικών αλλαγών που επιβάλλονται στην ομάδα χωρίς διάλογο ή έστω κάποια ενημέρωση;Αισθανόμαστε ότι δεν εκτιμάται ο ρόλος μας και η προσφορά μας και ότι θεωρούμαστε αναλώσιμοι.

Φοβούμαστε ότι αυτή η  απόφαση λήφθηκε με κριτήρια μη πολιτιστικά και σίγουρα δεν είναι προς όφελος του κόσμου της πόλης μας. Αγωνιούμε για το αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τον πολιτισμό του Δήμου μας, για το αν υφίσταται ένα πολιτιστικό όραμα γι αυτή την πόλη.

Κατά συνέπεια μία τέτοια απόφαση προσβάλλει ριζικά τη συνοχή,  τη λειτουργία και τη συνέχιση  της δράσης της θεατρικής ομάδας όπως μέχρι τώρα ίσχυε. Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουν αποκλειστικά εκείνοι που το προκάλεσαν. Ως εκ τούτου, είναι μονόδρομος για εμάς, η αποχώρηση από την υφιστάμενη θεατρική ομάδα.

Είμαστε σίγουροι, ότι οι καλλιτεχνικές μας ανησυχίες δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν. Ελπίζουμε πολύ σύντομα να βρούμε μία νέα οδό θεατρικής έκφρασης την οποία θα αγκαλιάσει και πάλι ο κόσμος της Αλεξάνδρειας.

Τα μέλη (αλφαβητικά)

Αντωνίου Δημήτριος

Αποστολάκη Αθηνά

Βαγενάς Βασίλειος

Βαρσαμόπουλος Αριστοτέλης

Βισόκαλη Θωμαή

Γωνιάδης Οδυσσέας

Διμπιτούζη Γεωργία

ΕξουζιάνΜαλβίνα-Μαρίνα

Ευαγγελόπουλος Περικλής

Ζωντανού Ιουλία

Κακαγιάννη Αγγελική

Κουκουτάρα Κατερίνα

Λουκά Μαρία

Ματράκα Κωνσταντίνα

Παίδιου Σοφία

Πανταζής Νικόλαος

Παπαγεωργίου Δήμητρα

Παπαδημητρίου Δημήτριος

Παπαδημητρίου Χαρά

Προδρομίδου Άννα-Μαρία

Πρόιος Θεμιστοκλής

Ρότσικα Φωτεινή

Σαχπατζίδου Αθηνά

Στεφανίδου Ιόλη

Στεφανίδου Μάγδα

Στεφανίδου Μαρία

Τριανταφυλλόπουλος Νικόλαος

Τσιγάρα Ελένη

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *