Βίντεο-Αφιέρωμα ετοίμασε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε το βίντεο – αφιέρωμα στην επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων που ετοίμασε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το ανάρτησε στο δικτυακό του τόπο στο Youtube.

Ένα αφιέρωμα που πέρα του «δοξαστικού» της Ποντιακής μουσικής έχει και έντονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Ένα μικρό ταξίδι ήχων και εικόνων στον μουσικό λαϊκό πολιτισμό των Ποντίων.

Τ’ Ανατολής το Χάραμαν είναι ο τίτλος του μουσικοποιητικού δρώμενου με το οποίο το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την Τετάρτη 19 Μαΐου την 102η επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας. Πρόκειται για ένα τριαντάλεπτο ταξίδι ήχων και εικόνων μέσω του οποίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αφηγείται και αποδίδει φόρο τιμής στον μουσικό λαϊκό πολιτισμό των Ποντίων. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει την ενοποιητική και δημιουργική δύναμη της μουσικής του Πόντου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Τ’ Ανατολής το Χάραμαν συνδέει ιστορικούς και σύγχρονους ποντιακούς σκοπούς με μελοποιημένη επική ποίηση, καθώς έξι γνωστοί λυράρηδες και μια ομάδα τραγουδιστών και χορευτών θα «ντύσουν» μουσικά τις τραγουδιστικές αφηγήσεις που αποκαλύπτουν στο κοινό άγνωστες πτυχές της μακραίωνης Ποντιακής παράδοσης.

Ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Γάκης, επισημαίνει ότι «η γνώση της ιστορίας αποτελεί χρέος τιμής σε όσους θυσιάστηκαν αλλά και ισχυρό θεμέλιο για να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον. Το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και η σημασία που έχει για τη χώρα μας, καθιστά επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας. Ο ΟΜΜΘ ετοίμασε την παραγωγή Τ’ Ανατολής το Χάραμαν, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 καλλιτεχνών, έχοντας στόχο να τιμήσει τα ήθη, τα έθιμα και τη μοναδική ποντιακή κουλτούρα, αναδεικνύοντας παράλληλα τη συμβολή αυτού του σημαντικού τμήματος του Ελληνισμού στην ανόρθωση της πατρίδας μας. Ο Πόντος είναι οι άνθρωποι του που ζουν μέσα από τα τραγούδια, τον ήχο της ποντιακής λύρας και την ένταση του χορού».

Πρόγραμμα:

Α’ Ενότητα
1. Ήλιος εβγαίν’ α’σο ραχίν – Μοιρολόι
[Μουσική: Γιάννης Τσανασίδης – Στίχοι: Νατάσα Τσακηρίδου]

2. Λεμόνα – Δημοτικό Τραγούδι Πόντου
[Μουσική-στίχοι: Παραδοσιακοί – Διασκευή: Γιάννης Τσανασίδης]

Β’ Ενότητα
1. Ενότητα Τικ Τουλουμί
[Μουσική: Γιάννης Τσανασίδης]

2. Όθεν πατείς τ’ ομμάτια μου (Τικ)
[Μουσική: Γιάννης Τσανασίδης – Στίχοι: Παραδοσιακοί]

Γ’ Ενότητα
1. Τικ Τρομαχτόν
[Μουσική: Γιάννης Τσανασίδης]

2. Σερενίτσα – Ποντιακός Χορός από την Χερροίανα του Πόντου

Συντελεστές:

Θύμιος Ατζακάς Μουσική επιμέλεια
Γιάννης Τσανασίδης Μουσική επιμέλεια, Ποντιακή λύρα, προετοιμασία οργανικού συνόλου
Νατάσσα Τσακηρίδου Tραγούδι, προετοιμασία φωνητικού συνόλου
James Wylie Περσική λύρα
Ιάκωβος Μωυσιάδης Πολίτικο λαούτο
Σάκης Λάιος Κρουστά
Νίκος Φιλιππίδης Νταούλι
Ποντιακές λύρες: Ονούρ Σεντούρκ, Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μαυρομουστακίδης, Λευτέρης Ραφαηλίδης
Χριστίνα Κεμανετζίδου Φωνή
Μαρία Παπαχριστοδούλου Φωνή
Χορευτικό Ηλιοείδεια (Θεόδωρος Βασιλειάδης, Ευμορφία Κωστελίδου, Γρηγόρης Λιάτσος, Ιωάννα Πολυχρονιάδου, Γεώργιος Ρουκάς, Μιχάλης Τσανασίδης, Χρύσα Τσιγκογιάννη)
Αφηγητής Θεοχάρης Ιωαννίδης

Επιμέλεια κειμένων και φωτογραφιών:

Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών & Θεοδόσης Κυριακίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *