Α. Τζιτζικώστας: «Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε 29.500 πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης που χτυπήθηκαν από την κρίση»

Συνολικά 29.500 άποροι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης έλαβαν βοήθεια και ωφελήθηκαν από τις δράσεις του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους (ΤΕΒΑ), που υλοποίησε τα προηγούμενα δυο χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη συνέντευξη για τα αποτελέσματα υλοποίησης των δράσεων του ΤΕΒΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και για τις νέες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε αναλυτικά τα στοιχεία του προγράμματος, που συνιστά και τη μεγαλύτερη παρέμβαση αλληλεγγύης υπέρ των άπορων πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «συνολικά, στην Κεντρική Μακεδονία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως επικεφαλής έξι κοινωνικών συμπράξεων, αξιοποίησε 13 εκ. ευρώ και στήριξε 60.995 αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας, με 3.350 τόνους τροφίμων και βασικών ειδών πρώτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας: «Η κρίση και η γενικότερη παρακμή που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, διαμόρφωσαν ένα νέο περιβάλλον, δημιούργησαν νέες προκλήσεις και ζητήματα, τα οποία είχαν ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναλάβαμε μια πολιτική και ηθική δέσμευση: να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο, να μην εγκαταλείψουμε κανέναν συνάνθρωπό μας στη μοίρα του. Αυτή τη δέσμευση, την τηρήσαμε και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε, όσο υπάρχει ανάγκη, όσο υπάρχουν ευάλωτοι και αδύναμοι συμπολίτες μας, που μας χρειάζονται δίπλα τους. Η αλληλεγγύη ήταν, είναι και θα παραμείνει, όσο διαρκεί η κρίση, ο πυρήνας της πολιτικής μας σ’ αυτή την Περιφέρεια».

Ανακοινώνοντας τα στοιχεία υλοποίησης του προγράμματος ΤΕΒΑ ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, ο κ. Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι «στη Δυτική Θεσσαλονίκη συνολικά 29.544 συμπολίτες μας ωφελήθηκαν με 1.323 τόνους τροφίμων και 285 τόνους βασικής υλικής συνδρομής, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ. Κάθε οικογένεια έλαβε τρόφιμα, βρεφική τροφή και βασικά είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και είδη οικιακής καθαριότητας, ενώ παράλληλα παρείχαμε και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική οικογενειακού προϋπολογισμού».

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, το αμέσως επόμενο διάστημα η Περιφέρεια και οι τοπικοί φορείς θα υλοποιήσουν ακόμα περισσότερες δράσεις υποστήριξης των οικογενειών, των παιδιών και των ευάλωτων πολιτών όπως:

-Ημερίδες από ειδικούς επιστήμονες του κλάδου υγείας.

-Λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για εξειδικευμένες συμβουλές από επιστημονικό προσωπικό.

-Λειτουργία Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης, ειδικά εξοπλισμένης και στελεχωμένης με ειδικούς επιστήμονες του κλάδου υγείας.

-Κοινωνικά Φροντιστήρια και Ενισχυτική Διδασκαλία για παιδιά και ενηλίκους.

-Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και Δράσεις Δημιουργικής Απασχόλησης.

Ανακοινώνοντας την έναρξη υλοποίησης του νέου προγράμματος ΤΕΒΑ (δεύτερη φάση) στην Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Ξεκινάμε τη δεύτερη φάση του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή 3.650 τόνων τροφίμων και 1.068 τόνων βασικών αγαθών, σε 28.319 οικογένειες, συνολικά δηλαδή σε 65.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα υποστηρίξουμε ακόμα 33.916 αδύναμους συμπολίτες μας με 1.804 τόνους τροφίμων και 527 τόνους βασικής υλικής συνδρομής. Ένας και μόνο ένας, είναι ο στόχος μας και σε αυτή τη δεύτερη φάση του Προγράμματος ΤΕΒΑ: Να αξιοποιήσουμε γρήγορα και σωστά τους πόρους που εξασφαλίσαμε. Να φτάσει άμεσα η βοήθεια σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Να πιάσει τόπο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ του προγράμματος».

Ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία των τοπικών φορέων και ειδικά των εννέα Δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου) και των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, τα προηγούμενα δυο χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη στην Ελλάδα να ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα για τους πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

«Σχεδιάσαμε με βάση αποκλειστικά και μόνο τις τοπικές ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ιδιαίτερα στοιχεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης και υλοποιήσαμε αποφασιστικά αυτό το σχεδιασμό με απόλυτη επιτυχία. Και απόλυτη επιτυχία δεν σημαίνει ούτε πανηγυρισμοί, ούτε εφησυχασμός, σημαίνει ότι τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης έφτασαν γρήγορα και σωστά σε εκείνους που τα χρειάζονταν σε όλες τις περιοχές, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στο κοινωνικό έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τα εξής στοιχεία:

-Εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία οχτώ «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» και τη λειτουργία των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας και των Υπνωτηρίων Αστέγων.

-Χρηματοδοτούμε επτά δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών», με περισσότερες από 550 ωφελούμενες, γυναίκες και παιδιά.

-Δημιουργούμε 38 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

-Στηρίζουμε και ενισχύουμε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία.

-Υποστηρίζουμε 14.000 γονείς με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

-Ξεκινήσαμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα για τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, την Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων.

-Χρηματοδοτήσαμε την κατασκευή του κτιρίου για τα παιδιά με σύνδρομο down.

-Ολοκληρώσαμε παρεμβάσεις σε 351 ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης που εξυπηρετούν 4.000 παιδιά με αναπηρία.

-Υποστηρίζουμε τη «Σχολή Γονέων» και το «Κέντρο Θηλασμού».

-Υποστηρίζουμε προγράμματα επανένταξης πρώην κρατουμένων.

-Είμαστε στην πρώτη γραμμή στην εκστρατεία ενημέρωσης για την Υιοθεσία, αλλά και στην εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε, δίνει και θα συνεχίσει και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, να δίνει στην πράξη απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις. Απαντήσεις πειστικές, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές. Απαντήσεις που έχουν το στοιχείο της ελπίδας. Της ελπίδας πως δεν είναι η σημερινή κατάσταση ο κανόνας. Της ελπίδας ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να βγούμε οριστικά από την κρίση. Πάντα με συνεργασία, πάντα με συνεννόηση, πάντα με σκληρή δουλειά θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για μια Περιφέρεια σύγχρονη και ανθρώπινη. Για μια Περιφέρεια που θα αφήσει πίσω της οριστικά την κρίση. Για την Κεντρική Μακεδονία που θα παρέχει πραγματικές ευκαιρίες και αληθινή σιγουριά σε όλους τους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

O Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Δημήτρης Χατζηβρέττας επισήμανε ότι «μια σημαντική παράμετρος του προγράμματος ΤΕΒΑ είναι η ψυχολογική κάλυψη στους συνανθρώπους μας, ώστε να ξεπεράσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα της φτώχειας. Οι διαγωνισμοί για το νέο κύκλο του προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί, είμαστε στη φάση των αξιολογήσεων και αρχίζει άμεσα η υλοποίηση του νέου προγράμματος».

Η Διευθύντρια Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της Κοινωνικής Σύμπραξης του ΤΕΒΑ για τη Δυτική Θεσσαλονίκη Άννα Τομπουλίδου, δήλωσε ότι «απορροφήσαμε το 100% του προγράμματος στην πρώτη του φάση, με πολύ μεγάλη ταχύτητα, που έδωσε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πανελλαδική πρωτιά. Στη νέα φάση του προγράμματος αντιμετωπίζουμε και τα δυο σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίσαμε στην υλοποίηση της πρώτης φάσης, δηλαδή εξασφαλίσαμε χώρους αποθήκευσης σε όλα τα σημεία διανομής και επίσης τα τρόφιμα και τα άλλα υλικά προς διανομή θα γίνονται πλέον σε ατομικές συσκευασίες κι όχι μέσω παλετών, για να διευκολύνουμε και το προσωπικό που διαθέτουν οι Δήμοι για τη διανομή».

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *