Site icon Εφημερίδα Επικαιρότητα

Ασφαλιστικό : Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά

Αναδρομικά έως 1.200 ευρώ (από 1-10-2019) και μηνιαία αύξηση έως 200 ευρώ φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και έχει τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)».

Το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται με αναλογιστική μελέτη που θα τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μετά την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης, διατηρώντας τη συνταξιοδοτική δαπάνη σταθερά μειούμενη κάτω του 16% του ΑΕΠ έως και το 2070.

Μάλιστα, σε αυξήσεις στις κύριες συντάξεις από 2% έως και 14% τον μήνα οδηγούν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης – όπως αποκάλυψαν το Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ» – για την πλειοψηφία των συνταξιούχων που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Η μέση μηνιαία αύξηση φτάνει τα 110 ευρώ για όσους ασφαλισμένους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές έως 1.500 ευρώ μεικτά. Οπως αποκαλύπτεται από τους πίνακες της αναλογιστικής μελέτης, η αύξηση για περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους ξεκινά από 12 ευρώ για 33 έτη ασφάλισης και μεικτό μισθό 700 ευρώ και φτάνει έως και 252 ευρώ τον μήνα για 40 έτη ασφάλισης και μεικτές αποδοχές 3.500 ευρώ.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης αφορούν παλιούς και νέους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η πλειοψηφία των παλιών συνταξιούχων ξεπερνά τις 500.000 – θα δουν αυξήσεις μόνο στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, καθώς, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά.

Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει προσωπική διαφορά, δηλαδή η σύνταξη που παίρνει είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης η προσωπική διαφορά θα μειωθεί, όμως όχι τόσο ώστε να καλύψει το υπερβάλλον ποσό που ήδη λαμβάνουν. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα καταφέρει να λάβει αύξηση στο εισόδημά της μετά το 2023.

Οσοι ήδη λαμβάνουν αυξήσεις (το 1/5 αυτών καταβάλλεται ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2019), καθώς δικαιούνται υψηλότερες συντάξεις με τον Ν. 4387/16 από αυτές που λαμβάνουν, αναμένεται να δουν επιπλέον μικρή αύξηση στα ποσά που δικαιούνται, η οποία θα τους καταβληθεί αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου του 2019. Σημαντικές αναδρομικές αυξήσεις θα δουν κυρίως συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/16 και ειδικά όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2019.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το ποσό των αυξήσεων θα το λάβουν εφάπαξ οι συνταξιούχοι αμέσως μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ εκτιμάται ότι το κόστος μπορεί να ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ. Το τελικό σχέδιο των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων προβλέπει ότι στα 30 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37%, όπως ισχύει και σήμερα, και για κάθε επιπλέον ημέρα ασφάλισης αυξάνεται, καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%.

Στα 33 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης από 30,63% με τον νόμο Κατρούγκαλου θα φτάσει το 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί 37,31% από 33,81% σήμερα. Στα 36 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα είναι 35,40%, ενώ με το σχέδιο νόμου θα φτάσει 39,81%. Στα 40 έτη ασφάλισης η αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης είναι 42,80% και θα διαμορφωθεί σε 50,01%, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται για ασφάλιση 42 ετών, με το ποσοστό αναπλήρωσης να φτάνει το 51,01% από 46,80% που είναι σήμερα. Η προσαύξηση στη σύνταξη δεν έχει πλαφόν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για κάθε επιπλέον έτος πέρα των 40 ετών υπάρχει προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης 0,50% κατ’ έτος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι τα αναδρομικά στους συνταξιούχους από 1ης Οκτωβρίου 2019 θα καταβληθούν εφάπαξ σε μία δόση. Παράλληλα, παρουσιάζοντας το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση αύριο, σημείωσε ότι είναι απολύτως ασφαλές και βιώσιμο ως και το 2070, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις, ενώ ανέφερε ότι όλοι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις.

Oσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, θα καταβληθεί μεσοσταθμική μηνιαία αύξηση 100 ευρώ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσει και τα 195 ευρώ – μαζί με αναδρομικά πενταμήνου – τον ερχόμενο Μάρτιο με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις (και φυσικά τα αναδρομικά) αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση – λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως αθροίσματος κύριας και επικουρικής.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης από 23% μέχρι και 48% (μαζί με αναδρομικά πέντε μηνών) θα εισπράξουν 465.000 συνταξιούχοι. Συνολικά το πλήθος των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια. Συνεπώς, μία στις τρεις επικουρικές συντάξεις θα δει αύξηση. Τονίζεται ότι οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι οι συντάξεις των οποίων κόπηκαν θα λάβουν και αναδρομικά ποσά από την 1η Οκτωβρίου 2019, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν και τα 1.200 ευρώ.

Τα μπλοκάκια
Παράλληλα, όσον αφορά τα μπλοκάκια, τα 252 ευρώ, τη δεύτερη ασφαλιστική κλίμακα, και όχι τα 210 ευρώ, είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ο ελεύθερος επαγγελματίας που είναι παράλληλα και μισθωτός για να απαλλαχθεί από την υποχρέωση ασφάλισης για το μπλοκάκι του.

O ασφαλισμένος που είναι και μισθωτός δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι του, εφόσον οι ασφαλιστικές κρατήσεις του καλύπτουν το ποσό των 252 ευρώ.

Αυτό έχει ως όφελος μέχρι και 80 ευρώ τον μήνα για περισσότερους από 300.000 ασφαλισμένους που καταβάλλουν σήμερα διπλές ασφαλιστικές εισφορές ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για κάθε παράλληλη δραστηριότητα που θα ασκεί ως μη μισθωτός με το μπλοκάκι δεν θα καταβάλλει καμία επιπλέον εισφορά από τη στιγμή που ως μισθωτός έχει συνολικές εισφορές (εργαζομένου και εργοδότη) πάνω από 252 ευρώ. Στην περίπτωση που η εισφορά των 252 ευρώ δεν καλύπτεται από τον μισθό, ο μισθωτός με μπλοκάκι θα πληρώνει και δεύτερη εισφορά.

Exit mobile version