Ασφαλιστικά ταμεία: Αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων από 1.1.2020

Advertisements

Αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που απευθύνεται σε οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικότερα μελετάται η αύξηση των δόσεων απο 12 σε 24 απο 1.1.2020. Αυτό εξάλλου ήταν και ένα από τα θέματα που απασχόλησε τα στελέχη της κυβέρνησης με τους θεσμούς κατα την πρόσφατη επίσκεψη τους στην Αθήνα στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Στόχος των αλλαγών είναι να μειωθεί δραστικά ο ρυθμός συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, δηλαδή για τις ασφαλιστικές οφειλές που θα προκύψουν από το νέο έτος. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές έως 24 μηνιαίες δόσεις αντί για έως 12 που προβλέπεται σήμερα, 24 δόσεις για έκτακτες ασφαλιστικές οφειλές ενώ για να δοθούν περισσότερες από 12 στις τρέχουσες και περισσότερες από 24 στις έκτακτες οφειλές θα πρέπει ο οφειλέτης να εκπληρώνει αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Αυτή τη στιγμή όσοι θέλουν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να γνωρίζουν οτι οι οφειλές που εντάσσονται είναι όσες δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή έχουν προκύψει μετά από απώλεια των δικαιωμάτων αυτών. Επίσης τελούν σε αναστολή είσπραξης, μετά από επιλογή του οφειλέτη και σε καμία περίπτωση δεν εντάσσονται οφειλές από αναγνωρίσεις και οφειλές χρόνου προαιρετικής ασφάλισης (αυτασφάλιση).

Όροι ρύθμισης:

-Ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
-Ρύθμιση των οφειλόμενων μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, ασφαλιστικών εισφορών κατ’ ανώτατο όριο σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
-Δεν προβλέπεται ελάχιστο κεφαλαιοποιημένο ποσό ούτε ελάχιστο ποσό δόσης.
-Επιβάρυνση της κύριας οφειλής μέχρι την 31/12/2012 με τέλη καθυστέρησης χωρίς έκπτωση επ’ αυτών.
-Επιβάρυνση της κύριας οφειλής από 1/1/2013 και μέχρι τον προηγούμενο μήνα υποβολής της αίτησης με ετήσιο επιτόκιο 8,05%.
-Επιβάρυνση της κύριας οφειλής από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και μέχρι την εξόφληση αυτής με επιτόκιο 8,05%.

Διαδικασία εξόφλησης:

-Εφάπαξ εξόφληση, ή καταβολή της πρώτης δόσης εντός επτά εργασίμων ημερών από την ημερομηνία αίτησης.
-Καταβολή της 2ης δόσης έως το τέλος του μεθεπόμενου της αιτήσεως μήνα.
-Επόμενες δόσεις εφεξής στο τέλος κάθε μήνα.
-Οι δόσεις, εκτός της πρώτης, καταβάλλονται υποχρεωτικά σε Πιστωτικά Ιδρύματα με αυτόματη χρέωση Τραπεζικού Λογαριασμού (Πάγια Εντολή).
-Σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας μόνο δόσης (πλην της πρώτης ) έως την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης μέσω πάγιας εντολής και καταβάλλεται με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής 15%.
-Για την καταβολή των δόσεων δεν απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Βασικές προϋποθέσεις:

-Απόδειξη της αδυναμίας εξόφλησης της οφειλής κατά την υποβολή του αιτήματος και της δυνατότητας ανταπόκρισης στην τμηματική καταβολή κατά την διάρκεια της ρύθμισης.
-Να μην υπάρχει καταδίκη για φοροδιαφυγή.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *