Από 27 μέχρι και 30 Αυγούστου το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας

Από το Δ.Σ. ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ ανακοινώνει την πραγματοποίηση του «6ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ»:

ΕΝΑΡΞΗ

Αποτελεί για όλους πλέον κοινό τόπο το πόσο δύσκολη υπήρξε, μέχρι στιγμής, η φετινή  χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Πάραυτα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την πραγματοποίησή του για έκτη συνεχή χρονιά, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Γιάννη Κουφονίκου (καθηγητή στο πανεπιστήμιο EdgeHill). Θα λάβει χώρα μεταξύ 27 και 30 Αυγούστου στο χώρο του ανοιχτού Δημοτικού Αμφιθεάτρου Αλεξάνδρειας, υιοθετώντας όλες τις απαραίτητες οδηγίες προστασίας από την πανδημία.

ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Επιδίωξη του Φεστιβάλ ήταν να επιτευχθεί  μια ανοιχτή, ανεξάρτητη ματιά στη διεθνή κινηματογραφία η οποία περισσότερο αναζητά τα νέα ρεύματα παρά τα ακολουθεί. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν πενήντα τρεις (53) ταινίες από τις περίπου 600 που αιτήθηκαν συμμετοχής. Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίαςντοκιμαντέρ, αλλά και κινουμένου σχεδίου από είκοσι τέσσερις χώρες (24), πολλές από τις οποίες θα κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα.

Κάποιες από αυτές συμμετείχαν ή και απέσπασαν διακρίσεις στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ(Καννών, SundanceToronto). Ένα αξιοσέβαστο τμήμα του προγράμματος αποτελείται από Ευρωπαϊκές παραγωγές αλλά και από παραγωγές οι οποίες σχετίζονται με χώρες όπως η Τυνησία, η Σιγκαπούρη, το Νεπάλ.

Οι θεματικές που προσεγγίζουν οι σκηνοθέτες των ταινιών αφορούν καίρια ζητήματα τα οποία χρήζουν κοινωνικού διαλόγου όπως ρατσισμός, ξενοφοβία, πολιτισμική ταυτότητα, αλλά και οικονομική μετανάστευση με τις εκάστοτε συνέπειες.

HIGHLIGHTS

Επιπρόσθετα, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:

  • Ταινίες αφιερωμένες στις γυναίκες αλλά και στη βία στην οποία οι ίδιες υπόκεινται στην καθημερινότητα τους. Πρόκειται για ένα ακόμη ιδιάζων κομμάτι του Φεστιβάλ, το θεματικό αφιέρωμα με τίτλο: ‘’Focus on Women’’.
  • Δεν θα πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι η χρονιά, την οποία διανύουμε, έχει ανακηρυχθεί Έτος Μελίνας Μερκούρη. Για το λόγο αυτό δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί η αναφορά σε αυτή τη γυναίκα ίνδαλμα. Κατ΄επέκταση, θα πραγματοποιηθεί προβολή των κυριότερων στιγμών της ζωής και του έργου της μέσα από ένα βίντεο/αφιέρωμα που έχει ετοιμάσει το Φεστιβάλ.
  • Παράλληλα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ έχει εισαχθεί και η δράση ‘’Θερινό Σινεμά Στο Γρασίδι’’ αφιερωμένη σους μικρούς μας ήρωες, τα παιδιά.
  • Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι το 6ο φεστιβάλ κατάφερε να παρουσιάζει σε πρώτη ειδική προβολή στη Βόρεια Ελλάδα, τη νέα αινιγματική ταινία μικρού μήκους του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου. Έχει τίτλο, ΝIMIC, ενώ έκανε ήδη παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λοκάρνο. Πρωταγωνιστεί ο Ματ Ντίλον και η Ελληνοβελγίδα ηθοποιός Δάφνη Πατακιά. Χώρες παραγωγής αποτελούν η Μ. Βρετανία και η Γερμανία. Η ταινία θα προβληθεί στην τελετή έναρξης του 6ου Φεστιβάλ την Πέμπτη 27/8.
  • Η τελετή λήξης (30/8) θα περιλαμβάνει μια μεγάλη συναυλία με το μουσικό σχήμα ‘’ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ’’, αφιέρωμα στη μνήμη του αγαπημένου μας μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τώρα στα πλαίσια του φεστιβάλ, πέρα από το κοινό το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τις δικές του αγαπημένες ταινίες, θα υπάρχει και μια πενταμελής επιτροπή αρμόδια για την απονομή των βραβείων. Η συγκεκριμένη θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Κορρέ ΚώσταΝεανικό Πλάνο και τα μέλη Αλεξία Τζιώνα-Δημοσιογράφος, Πάττυ Παπαδήμου-Εκπαιδευτικός, Δημήτρης Μυστακίδης-Μουσικός, Owen Evans-Καθηγητής Κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο Edge Hill, στην Αγγλία.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα βραβεία τα οποία θα απονεμηθούν είναι τα εξής:

  • ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας 200 € – ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ RAM COMPUTER
  • ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερης Ξένης Ταινίας, 200 € – ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΛΜΗ A.E
  • Εύφημος Μνεία (δεν θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο)
  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ, 100 € – ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ELTA COURIER ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΦΙΣΑΣ, 100 €. – ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ BLACK LIST

Αρωγός και του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αλεξάνδρειας αποτελεί ο Δήμος Αλεξάνδρειας και συγκεκριμένα η Κ.Ε.Δ. Αλεξάνδρειας υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργεί το Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά το φεστιβάλ τελεί και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού από το οποίο εξασφαλίστηκε μια αξιοσημείωτη χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί και για την υλοποίηση των παράλληλων δράσεων του θεσμού. Πρόκειται για πολιτιστικά δρώμενα τα οποία θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Πιο συγκεκριμένα, κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά, προβολές παιδικών ταινιών και παρουσίαση παιδικής θεατρικής παράστασης είναι μερικές μόνο από τις δράσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα.

Θα διαρκέσουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Είσοδος Ελεύθερη

Χορηγοί επικοινωνίας

INDEPENDENT.GR

ΕΡΤ3

Ραδιόφωνα της ΕΡΤ3  (102 FM και 9,58 FM)

ΔΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.