Αποχαιρετιστήρια ομιλία Βενιζέλου: Εύχομαι η επόμενη Βουλή να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών

«Δεν θα είμαι μέλος της επόμενης Βουλής, αλλά θα είμαι πάντα μάχιμος και ενεργός πολίτης, που είναι και το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στο δημοκρατικό πολίτευμά μας». Με αυτά τα λόγια ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκλεισε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας όπου συζητούνται οι Ποινικοί Κώδικες προκειμένου να αποχαιρετίσει με τον τρόπο που ο ίδιος ήθελε τη Βουλή και να κλείσει έτσι το κοινοβουλευτικό του έργο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε επί της ουσίας για τους Κώδικες, ως όφειλε, καθώς όπως είπε: «Έχω υποχρέωση επιστημονική ως δάσκαλος συνταγματικού δικαίου». Σημείωσε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια επιμέρους ζητήματα στους Κώδικες, ωστόσο εξέφρασε την θέση ότι είναι ικανοποιητικοί και αναγκαίοι και υπογράμμισε το γεγονός ότι έπρεπε να έχουν υιοθετηθεί νωρίτερα. Στρεφόμενος προς τα έδρανα της κυβέρνησης επισήμανε ωστόσο ότι θα έπρεπε να έχουν έρθει στη Βουλή σε άλλον χρόνο, ώστε να υπάρχει κοινοβουλευτική συναίνεση για την ψήφισή τους.

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς και έκανε ειδική μνεία στην υπόθεση Novartis , τονίζοντας ότι πρόκειται για σκευωρία που πρέπει να διερευνηθεί.

Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα που θα περάσει στην αντιπολίτευση, όπως είπε, να αναλογιστεί την αξία των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και να ανακαλύψει τον σεβασμό προς το κύρος του κοινοβουλίου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ευχή η επόμενη Βουλή να ανταποκριθεί στις θεσμικές και εθνικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων ως κορυφαίες ανέφερε την Συνταγματική Αναθεώρηση και την αποκατάσταση του κύρους των θεσμών (όπως της Δικαιοσύνης), καθώς και την υιοθέτηση με την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης – ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, όπως είπε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια συγκινητικά φορτισμένη στιγμή, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πολιτική του σταδιοδρομία, μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής που όπως επισήμανε έχει αυτιά και μνήμη της ιστορίας του έθνους.

Όπως σημείωσε, αποχωρεί μετά από 26 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης θητείας, έχοντας αναδειχθεί ακόμη και πρώτος σε σταυρούς στην Α΄Θεσσαλονίκης. Επισήμανε ότι υπηρέτησε την κυβέρνηση από διάφορα σημαντικά πόστα έως και τη θέση αντιπροέδρου κυβέρνησης, ότι έδωσε μάχες από τη θέση της Αντιπολίτευσης και πως διατέλεσε αρχηγός κόμματος, για να καταλήξει: «Θέλω να ευχαριστήσω ελληνική Δημοκρατία που με τίμησε με τόσο υψηλά αξιώματα».

«Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά όλους. Δεν θα είμαι μέλος της επόμενης Βουλής, αλλά θα είμαι πάντα μάχιμος και ενεργός πολίτης, το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στο Δημοκρατικό μας Πολίτευμα» κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *