Απάντηση του Σάκη Κούγκα, για την ανάκληση ορισμού του από την θέση του Αντιδημάρχου, από τον Παναγιώτη Γκυρίνη

Θεωρώ καθήκον μου απέναντι σε όλους τους συνδημότες μου αλλά και ηθική υποχρέωση στον εαυτό μου να απαντήσω στην απόφαση ανάκλησης του ορισμού μου ως αντιδημάρχου του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Στην πολυετή παρουσία μου στα κοινά έχω επιλέξει να τοποθετούμε δημοσίως και ευθαρσώς σε όλα τα θέματα και να μην παρακλίνω από τις δεσμεύσεις μου.

Σήμερα, σχεδόν λίγο πριν την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου της ενασχόλησης μου , με την Τοπική Αυτοδιοίκηση , επιβάλλεται να απαντήσω στο «ηρωικό» και «εμπεριστατωμένο» κείμενο της ανάκλησης του ορισμού μου ως αντιδημάρχου της διοίκησης του κ. Γκυρίνη και στους λόγους που αυτός επικαλείται.

Να επισημάνω εξ αρχής πως δεν προτίθεμαι να προσβάλω την, απόφαση αυτή , καθώς δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση να συνεχίσω να μετέχω στην σημερινή διοίκηση.

Ακόμη και εγώ ντρέπομαι πλέον να συμμετέχω σε μία τέτοια διοίκηση και να λαμβάνω εντολές από έναν φοβικό, ανασφαλή, ακαμάτη και άνευρο δήμαρχο.

Η συμμετοχή μου στη διοίκηση και ο ορισμός μου ως αντιδημάρχου έγινε στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο δημοτικών ομάδων, μάλιστα όταν προ έτους περίπου υπήρξε διχογνωμία στην ομάδα μας, ο κ. Γκυρίνης ήταν αυτός που έκανε την επιλογή και κατέληξε στο πρόσωπό μου, μετά από δύο χρόνια συνεργασίας μαζί μου.
Ολο αυτό το χρονικό διάστημα, από το Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι τον Απρίλιο του 2022, ο κ. Δήμαρχος δεν εξέφρασε ούτε δημοσίως αλλά ούτε και σε προσωπικό επίπεδο, ή και σε επίπεδο της δημοτικής μας ομάδας και οποιοδήποτε παράπονο για τη συμπεριφορά μου και τη συνεργασία μας.
Προφανώς και κατά την απόφαση του κ. Γκυρίνη τα 7 αυτοτελή αιτιολογικά ερείσματα της απόφασης ανάκλησης του ορισμού μου, προέκυψαν τις δύο τελευταίες ημέρες, αφού έκανα γνωστή και στον κ. Δήμαρχο αλλά και δημοσίως την πρόθεσή μου να στηρίξω στις επόμενες δημοτικές εκλογές μία άλλη νέα υποψηφιότητα.
Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που επικαλέσθηκε ο κ. Γκυρίνης:

 1. ενεργώ αυτοβούλως και δεν ενημερώνω τον δήμαρχο.
 2. για λόγους αυτοπροβολής εμπλέκομαι σε θέματα άλλων αντιδημάρχων
  3.λόγω αντιπολιτευτικής σκοπιμότητας προκαλώ αντιπαραθέσεις
  4.επιδεικνύω έλλειψη διάθεσης συνεργασίας με τον δήμαρχο
  5.το ύφος της επικοινωνίας μου με το προσωπικό του Δήμου δεν συνάδει με την ηθική δεοντολογία του δημάρχου
  6.επιδεικνύω δημόσια προσβλητική προκλητική και ανάρμοστη συμπεριφορά έναντι του δημάρχου και
 3. Δεν παραιτήθηκα αν και μου το ζήτησε
  Όπως είναι προφανές από τους λόγους με τους οποίους αιτιολογείται η απόφαση, δεν υπάρχει ουδέν αιτιολογικό στοιχείο παρά μόνο γενικόλογες, βαρύγδουπες αναφορές.
  Να επαναλάβω και πάλι ότι δεν είμαι μέλος της δημοτικής ομάδας του κ. Γκυρίνη, αλλά μέλος συνεργαζόμενης δημοτικής ομάδας και απαντώ:
  1.Ο ρόλος του αντιδημάρχου δεν είναι να εκτελεί απλώς εντολές δημάρχου, αλλά να αντιλαμβάνεται τα θέματα της τοπικής κοινωνίας, να ενεργεί άμεσα και αποφασιστικά και να αποφορτίζει τον δήμαρχο από ήσσονος σημασίας θέματα. Για το λόγο αυτό μάλιστα με τις αποφάσεις ορισμού αντιδημάρχων γίνεται και εκχώρηση αρμοδιοτήτων.
  Για να γίνει κατανοητό αν κάποιος πολίτης μηνύσει το Δήμο για παράβαση καθήκοντος για θέματα καθαριότητας, ποιος θα πάει κατηγορούμενος και θα λογοδοτήσει; Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας ή ο Δήμαρχος!
 4. Παράλληλα, όταν ανήκεις σε ένα όργανο διοίκησης και ασκείς εξουσία δεν έχεις στεγανά στις αρμοδιότητες που σου ανατέθηκαν, αλλά είσαι υποχρεωμένος να ενημερώνεις και να συνεργάζεσαι για κάθε θέμα που υποπίπτει στην αντίληψή σου.
 5. Η έκφραση μίας αντίθετης άποψης στα πλαίσια ενός συλλογικού οργάνου, δεν συνιστά αντιπαράθεση και δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνεται ως τέτοια, αλλά ως γόνιμος διάλογος, μία ευκαιρία να ακουσθεί μία αντίθετη γνώμη, να γίνει ένας προβληματισμός και να ληφθεί η σωστότερη απόφαση.
 6. Διάθεση συνεργασίας δεν σημαίνει YES MAN. Διάθεση συνεργασίας υπάρχει όταν σέβεσαι τον συνεργάτη σου, τον ακούς, συζητάς μαζί του, δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από καμία πλευρά όταν αυτή απλώς θέλει να επιβάλει de facto την άποψή της
 7. Πόσο άτυχη είναι η αναφορά στη δυσλειτουργία διοίκησης – προσωπικού από έναν δήμαρχο που συνομιλεί με το προσωπικό μέσω εγγράφων; Η δε επικαλούμενη ηθική δεοντολογία προς το προσωπικό, θα γίνει ανέκδοτο για το μέλλον. Απλά τα πράγματα: ας ερωτηθούν οι υπάλληλοι του Δήμου.
 8. Ο κ. Γκυρίνης θα πρέπει να καταλάβει ότι εκλέχθηκε δήμαρχος και δεν έγινε Σουλτάνος. Ως πολιτικό πρόσωπο είναι υποχρεωμένος να ακούει κάθε πολιτική κριτική, όσο σκληρή και αν είναι. Άλλωστε προσωπικά έχω μάθει να επισημαίνω στους συνεργάτες μου τα άσχημα
 9. Η μη υποβολή παραίτησης από μέρους μου την ημέρα που μου ζητήθηκε, αποσκοπούσε ακριβώς στην εκδήλωση της επόμενης κίνησης του, δηλαδή στην ανάκληση του ορισμού μου. Ήταν βέβαιο και αναμενόμενο ότι θα γινόταν και επιθυμούσα να γίνει για να ακουσθεί δημοσίως η αιτιολογία. Είναι φαντάζομαι κατανοητό και στον πλέον ανίδεο, ότι η απόφαση ανάκλησης του ορισμού μου , είναι η απάντηση στην πρόθεση μου να μην στηρίξω τον κ. Γκυρίνη στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
  Προσωπικά, σεβόμενος τους συμπολίτες μου που με εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, θα συνεχίσω πιο δυναμικά την παρουσία μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοπική κοινωνία, μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου.


με τιμή
ΚΟΥΓΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *