Αναδρομικά : Πώς θα επιστρέψει η κυβέρνηση τα λεφτά – Τα σενάρια που επεξεργάζεται

Λύσεις… α λα καρτ προσανατολίζεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα των αναδρομικών διεκδικήσεων συνταξιούχων καθώς και δημοσίων υπαλλήλων.

Στις αποφάσεις του ΣτΕ που θα επιφέρουν μόνιμο δημοσιονομικό κόστος η απάντηση θα είναι η νομοθέτηση μέτρων εξισορρόπησης, προκειμένου να μην επηρεάζεται ο προϋπολογισμός.

Αντίθετα για τις αποφάσεις που θα προκαλούν εφάπαξ επιβάρυνση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε δύο κινήσεις τακτικής, για να μειώσει το δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής»  το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς των δώρων συνολικού ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους (500 ευρώ τα Χριστούγεννα
και από 250 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι) εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα αναδρομικά της περιόδου 2013-2018 έχουν υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών στα 3,9 δισ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση του ταμειακού ζητήματος που θα προκύψει οι επιστροφές θα γίνουν σε ετήσιες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της απαίτησης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε δημοσιονομικό επίπεδο γίνονται διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αναδρομικά ως «εξωγενής και μη προβλέψιμος παράγοντας».

Αν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, αυτό θα ότι η όποια δαπάνη θα λαμβάνεται μεν υπόψη στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελληνικής Στατικής Αρχής, όχι όμως και στο «μνημονιακό» πλεόνασμα βάσει του οποίου ελέγχεται αν η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5%.

Η επιστροφή δώρων και επιδόματος άδειας, σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, είναι η βασική πηγή αναδρομικών διεκδικήσεων με μόνιμη δημοσιονομική επίπτωση. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 3-3,4 δισ. ευρώ και θεωρείται «ασήκωτο» σε μόνιμη βάση.

Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να τηρήσει τη γραμμή που υπαγόρευσε η Κομισιόν στην έκθεσή της, για τη λήψη ισοδύναμων εξισορροπητικών μέτρων, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ χωρίς μεγάλο (ή και καθόλου) δημοσιονομικό κόστος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα εξεταστούν διάφορες λύσεις, καταρχάς για το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι το πρώτο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση – δεδομένου ότι η σχετική απόφαση από το ΣτΕ αναμένεται πριν από το Πάσχα:

– Η απορρόφηση του 13ου και 14ου μισθού από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και
– Η μείωση δώρων και επιδόματος

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *